latinica  ћирилица
09/12/2014 |  14:13 | Аутор: СРНА

Прописи о печењу ракије у земљама ЕУ

Становници земаља ЕУ не могу више да пеку ракију по својој вољи - морају претходно да плате посебан паушални износ, док им је за властиту потрошњу допуштено да произведу највише 50 литара.
Ракија - Фото: РТРС
РакијаФото: РТРС

Тако сваки "ракијаш" у Хрватској, који се прије печења не региструје и не плати паушални износ од 100 куна на котао, ризикује казну до десет хиљада куна.

На сваку литру испечене ракије преко дозвољене коте плаћа се трошарина од 21,20 куна.

Сви који пеку ракију мораће да докажу царинским инспекторима, ако им "покуцају на врата", колико су заиста произвели ракије.

Цариници у ЕУ имају широка овлаштења за прегледавање коноба и домаћинстава како би утврдили о коликим количинама ракије се ради, наводе хрватски медији.

Нова правила ЕУ веома су ригорозна па су чак и мали произвођачи алкохолних пића дужни да предају годишње извјештаје цариницима!

Тако рок за доставу годишњег извјештаја о укупно произведеној количини вина и ракије истиче 20. јануара наредне године, а крајњи рок за уплату трошарине је 31. јануар.

Ради лакших провјера, у многим мјестима биће организован само један казан у коме ће сви пећи ракију, како би се избјегле преваре, наводе произвођачи.