latinica  ћирилица
11/12/2014 |  09:12 | Аутор: РТРС

Ускоро побачај медикаментима и у Хрватској

Више од половине абортуса у Европи обавља се таблетом РУ-486, која би могла истиснути хируршке методе и на нашим просторима. Лијекови који изазивају побачај и могу се користити до седме недјеље трудноће, а у Хрватској почетак њене примјене најављују за почетак сљедеће године.

Управо је у току завршна фаза преговора о увозу лијекова у Хрватску, у којој ти лијекови  нису регистровани, каже др. Хермана Халера,  управник КБЦ-а Ријека,

- То је главни разлог због којег се побачај медикаментима у Хрватској не изводи. Међутим, ти  лијекови су регистровани  на нивоу Европске уније. Уласком Хрватске у ЕУ почели смо да разматрамо правне могућности увоза тог лијека и у Хрватску. То је био најзахтјевнији дио посла. Правници су нашли начин, лијекови би преко једне веледрогерије ускоро требали стићи и ја се надам да ћемо у фебруару, најкасније у марту 2015. године, почети да обављамо побачаје лијековима - каже др. Халер. Прије тога ће, каже, свакако затражити дозволу Министарства здравља.

Побачај лијековима је  неинвазивна метода погодна за побачај у раној трудноћи, најчешће до 7. или 8. недјеље трудноће. Жена прво узима мифепристон, који блокира прогестерон, нужан за одржавање трудноће, а затим мисопростол који изазива контракције материце. Побачај траје између 24 и 48 сати. Праћен је боловима сличним онима током менструације, а интензитет може да варира. Након побачаја, уобичајено је блаже крварење које може трајати до двије недјеље.