latinica  ћирилица
12/12/2014 |  07:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Четвртина Аустријанаца за иступање из ЕУ

Двије деценије од пријема Аустрије у чланство ЕУ чак једна четвртина Аустријанаца је за иступање земље из Уније, показује истраживање Аустријског друштва за европску политику (ОеГфЕ).

Тако и даље 57 одсто Аустријанаца сматра приступање ЕУ исправном одлуком, и 67 одсто жели даље да остане у Унији, али истовремено једна четвртина жели иступање из чланства.

Критика је усмјерена прије свега на рачун комплексности Уније и чак 93 одсто Аустријанаца је мишљења да је ЕУ сувише компликована.
Истраживање је показало да 85 одсто Аустријанаца дијели мишљење да је ЕУ важна за привреду, а више од двије трећине сматра да Унија доноси мир.
"Због актуелних конфликата у европском сусједству је аргумент мира одлучујући", објаснио је Паул Шмит из ОеГфЕ.

Када је ријеч о великим пројектима ЕУ само 31 одсто сматра ширење ЕУ позитивним, а 61 процената негативним.
Што се тиче евра, као заједничке валуте 61 одсто има позитивно мишљење, а 35 одсто негативно, слично је и са Шенгенским споразумом, који је довео до укидања граница између земаља чланице, што позитивно сматра 51 одсто Аустријанаца.

На питање да ли је чланство у ЕУ донело више предности Аустријанци су подељеног мишљења. Једна половина сматра да је чланство донијело предности, а 37 одсто је скептично, док је 13 процената мишљења да је учлањење донијело негативне посљедице.

За 86 одсто Аустријанаца од чланства у ЕУ профитирале су прије свега велике фирме.
Више од половине Аустријанаца је мишљења да је чланство у ЕУ донијело негативне стране малим и средњим предузетницима, као и пољопривредницима.

Иако двије трећине Аустријанаца жели да остане у ЕУ 25 одсто је за иступање из Уније.
"То се не сме игнорисати и сматрати недељним разговорима", поручује предсједник Радничке коморе (АК) Рудолф Каске.
Прије свега незапосленост младих доприноси забринутости, казао је он додајући да једна генерација "без наде" одраста.

Предсједник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл истиче да би без чланства у ЕУ данас у Аустрији било за 93.000 више незапослених, као и да би ниво цијена био за 4,5 одсто виши.
Он је истакао да је, И поред свих недостатака И ствари које су за критику, Европа фасцинирајући историјски пројекат.

"То је добровољно уједињење земаља које су више вијекова водиле рат и довело је до промјене од масивног убиственог сукобљавања до мирољубивог суживота", подвукао је Лајтл.