latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:28 | Аутор: vecernjenovosti

ФБИ стигао у Београд

У Србију је синоћ стигла претходница ФБИ. Први од стручњака америчког Федералног истражног бироа већ је дошао у Београд.

Одређен је и простор гдје би могла да буде његова канцеларија, а још је неизвјесно колико колега ће му се придружити и када. Циљ канцеларије биће, како се сазнаје, да помогне тамошњим органима у борби против тероризма и високотехнолошког криминала.

Овај долазак је резултат недавних разговора министра полиције Небојше Стефановића са делегацијом ФБИ, коју је предводио руководилац за регион Евроазије Стивен Херсем. Како је тада званично објављено, Стефановић и Херсем оцијенили су да је "сарадња МУП и ФБИ изузетно добра и да ће у области размјене података и полицијске сарадње бити додатно унапријеђена упућивањем агента ФБИ за вискотехнолошки криминал у Београд". Овај агент је формално ступио на дужност још у октобру ове године.

Стефановић је приликом овог сусрета затражио подршку Федералног истражног бироа у борби против организованог и високотехнолошког криминала, али и одласка држављана Србије на ратишта у Сирији и Ираку.

Прије тога, почетком године, тадашњи премијер Ивица Дачић договорио се са директором ФБИ Џејмсом Комијем о сарадњи између америчких и српских служби, и тада се такође причало о томе да ФБИ отвори канцеларију у српској пријестоници. Федерални биро је требало у року од пола године да размотри Дачићев приједлог, и ако се не одлучи за званичну канцеларију, бар да у Београд пошаље стручњака за високотехнолошки криминал и борбу против сајбер тероризма.

И амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби најавио је у септембру, приликом потписивања Споразума о сарадњи између Србије и САД о контроли наркотика и спровођењу закона, са министрима полиције и правде, да ће агенти ФБИ у наредних неколико мјесеци боравити у Србији да би "помогли при изградњи институција".

Прије извјесног времена од америчког министра правде Ерика Холдера сазнали смо да ће и 70 федералних тужилаца доћи на Балкан, Блиски исток и у Сјеверну Африку да помогну у борбу против тероризма. У Београду се већ налазе два правна савјетника при амбасади САД, иначе федерални тужиоци, плус још двоје у канцеларији коју финансира амерички Биро за праћење трговине наркотицима.

Прес-аташе америчке амбасаде Стивен Старк рекао је  да у међувремену ниједан нови тужилац није дошао у Србију, као и да није планиран долазак агената или стручњака ФБИ. Он је додао да још није почела ни најављена сарадња са регионалним савјетником за борбу против тероризма Министарства правде САД, који ће имати сједиште у Тирани.