latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:37 | Аутор: РТРС

Загреб: Конкурс на Богословији за крштеног шефа рачуноводства

Католички богословном факултету у Загребу запошљава само крштена лица. Потврда о крштењу услов је за запослење на баш свако радно мјесто на овом факултету.

Битно је притом имати на уму да КБФ, иако у називу има придјев "католички", није приватни факултет Католичке цркве, већ дјелује у склопу (државног) Универзитету у Загребу, оцјењују хрватски медији. Са КБФ-а  тврде да је њихова одлука да ће запошљавати само католике, савршено легална. Правна служба Министарства науке, образовања и спорта  се не слаже.

"Католички богословни факултет Универзитета у Загребу тражи прилагање крснога листа као услов за пријаву за радно мјесто увијек када расписује конкурс за било које радно мјесто на Факултету", поручили су из КБФ-а ,

На Богословији тврде да је такво поступање одређено ватиканским уговорима, прописима канонског  права, статутима Универзитета у Загребу и КБФ-а, Правилником о раду КБФ-а, али и законима о научној делатности и сузбијању дискриминације.

"Из напријед побројаних правних аката јасно је да Католички богословни факултет Универзитета у Загребу не крши ни уставне ни законске одредбе Републике Хрватске које се односе на забрану дискриминације приликом објављивања конкурса за слободна радна мјеста на Факултету", стоји у одговору који је Index.hr  добиo из секретаријатa КБФ-а.

Крсни лист тражили и за шефа рачуноводства

Иако постоји већ вијековима, КБФ је у састав Универзитета у Загребу ушао тек деведесетих година прошлог вијека. Уговор о положају и дјеловању КБФ-а у саставу Универзитета потписан је 1996. године.

Из Министарства  не поричу да КБФ има посебни статус који им даје могућност да одређена радна мјеста попуњавају искључиво хришћанима, тј. лицима које су на конкурс за посао приложили крсни лист. Но, то се, како стоји у одговору  Правне службе МЗОС-а, односи само на научна, научно-наставничка, умјетничко-наставна, наставна, сарадничка и стручна радна мјеста.

У одговору  ресорног министарства врло јасно стоји да КБФ нема право да тражи крсни лист као услов за посао на административним и техничким радним мјестима. А управо то је КБФ направио у јуну ове године, када су расписали конкурс за радно мјесто шефа рачуноводства. На конкурс за шефа рачуноводства на КБФ-у такође су се могли јавити само кандидати који имају крсни лист.

Случај за Инспекторат рада

 На питање зашто је крсни лист потребан за посао на радном мјесту шефа рачуноводства, из Правне службе Министарства науке и образовања одговарају:

"У случају јавног конкурса за радно мјесто шефа рачуноводства Католичког богословног факултета, правна служба МЗОС-а мишљења је да тим конкурсима нису постављени 'посебни услови у сврху остварења циљева и система вриједности' предвиђени Статутом па није видљиво који од наведених услова  доказује документ који се тражи (крсни лист), о чему изјашњавање може тражити од Католичког богословног факултета".

Штавише, ресорно министарство сматра како би се овим случајем требао позабавити Инспекторат рада: "О питању усклађености одредби Правилника о раду Католичког богословног факултета са Законом о раду који прописује забрану дискриминације те о усклађености наведених услова за радно мјесто и потребних прилога уз пријаву на конкурс, могуће је затражити мишљење Инспектората рада, Министарства рада и пензијског система".