latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:39 | Аутор: vecernjenovosti

ЦИА: Психолозима 81 милион долара за методе мучења осумњичених за тероризам

Творци програма мучења добили су више од 81 милион долара да смисле технике обавјештајним истражиоцима , које су укључивале потапање главе у воду, исцрпљивање неспавањем, разна понижавања

Творци програма мучења оптужених за тероризам у САД добили су више од 81 милион долара да смисле технике обавјештајним истражиоцима , које су укључивале потапање главе у воду, исцрпљивање неспавањем, разна понижавања - тврди се у  извјештају Сената о истражним програмима ЦИА. Иако се у извјештају помињу под псеудонимима Грејсон Свигерт и Хамон Данбар, прави доктори Џон Брус Џесен и Џејмс Мичел, дан послије објављивања документа изашли су из сјенке, огласивши се отвореним нападима на "необјективни" сенатски спис.

Њихов уговор са ЦИА је, како се наводи у извјештају, био тежак чак 180 милиона долара. Добили су "само" мање од половине по закључењу посла 2009. године. Службенике америчких ваздушних снага, психологе "без посебног знања о Ал Каиди и антитероризму", ЦИА је ангажовала већ 2002. године, када су заробили првог осумњиченог терористу Абу Зубајдаха.

Психолога Џесена ЦИА је позвала као специјалисту за обуку америчких војника да издрже и одупру се тортури непријатеља, ако буду заробљени. Само што је та техника, позната као СЕРЕ (скраћеница од преживљавање, избјегавање, отпор и бјекство) сада требало да буде примијењена  у супротном смјеру, за "сламање" оних које ће амерички обавјештајци да испитују.

Понуда ЦИА била је више него уносна, па је Џесен напустио службу да би са тек пензионисаним Мичелом и још петорицом колега основао компанију која је потписала уговор са ЦИА. У сенатском извјештају се наводи да је компанија "развила листу напредних истражних техника", које су и сами повремено практиковали. До 2005. године ЦИА је читав програм препустила овој компанији, развивши "мени" од 20 техника. На крају их је, ипак, свела на 10, углавном зато што су неке биле сувише сурове, чак и за терористе.

Мичел је за британски листи "Индепендент" признао да је учествовао у "неким повјерљивим програмима", али се свом силом обрушио на извјештај Сената:

- То је гомила којештарија. Имали су очигледну намјеру, демократе из Сената, и то је јасно сваком Американцу који прочита извјештај. Јасно је да је начињен селективно како би изазвао бијес у читаоцу. Коришћење придјева, глагола, начин на који су састављене реченице, повезивани пасусу, све то је написано намјерно како би се подгријао бијес јавности - сматра он , тврдећи да се истина налази "негдје између", док "технике" које је смишљао не помиње.

ЖИВИ ЗАКОПАНИ

У књизи "Човјек компаније" Џон Ризо, савјетник у ЦИА, наводи да су неке од техника које су Џесон и Мичел предлагали биле "садистичке и застрашујуће". Једна од техника је била, каже, толико језива да је амерички Секретаријат правде није одобрио. Амерички медији наводе да је ријеч о пријетњи да осумњичени буду живи сахрањивани, ако неће да "пропјевају".