latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:57 | Аутор: vecernjenovosti

Постоји још један универзум у коме вријеме тече уназад

Зашто вријеме иде само у једном смјеру и зашто је будућност толико другачија од прошлости?

Зашто вријеме иде само у једном смјеру и зашто је будућност толико другачија од прошлости? Иако су ово прилично једноставна питања, она муче научнике дуже од једног вијека. По једној новој теорији, научници су на ова вјечна питања добили одговор – по њој, вријеме не истиче и постоји још један свемир који је паралелан са нашим и у њему вријеме тече уназад.

Експеримент у коме су створени исти услови какви су постојали у вријеме настанка нашег свемира наводи на закључак да је након Великог праска настао још један свемир, који изгледа као наш када се посматра у огледалу и у коме казаљка времена иде уназад, пише британски Индепендент.

Експеримент је дао одговор на кључно питање теоријске физике: да сви основни закони, као што су закони релативитета и гравитације, потпуно исто функционишу ако вријеме иде уназад.

По овој теорији, ентропија – моћ свемира да током времена изврне постојеће законе – такође утиче да вријеме тече унапред. С обзиром на то да је свемир на почетку био уређен, да би током времена постао много хаотичнији и дезорганизованији, иста ствар се дешава са временом.

Међутим, то се базира на претпоставци да је свемир био савршено уређен у вријеме када је настао, и премда је та претпоставка усвојена од многих научника, њу је у реалности немогуће доказати. Ако по новој теорији вријеме не тече само у једном смјеру, онда бисмо имали одговор и на то питање.

Другим ријечима, људи мисле да је једини могући смјер у коме вријеме тече овај постојећи, зато што можемо видјети само ову нашу страну свемира.