latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:01 | Аутор: РТС

Србин замјеник премијера у косовској влади

Први пут у власти у Приштини су и људи из странака које су на власти у Београду. Бранимир Стојановић је замјеник премијера Исе Мустафе, а Срби ће добити још шест функција. Поред честитки, из Београда поручују: Тек треба да се ради.

Само три дана након формирања косовске Владе новоизабрани српски функционери поручују да ће уколико послуже као декор у власти из ње и изаћи. Зна се да ће Срби добити и шест мјеста замјеника косовских министара, непознаница је у којим министарствима.

"Честитам вам још једном – добили сте свог и искључиво свог замјеника премијера", рекао је замјеник Исе Мустафе Бранимир Стојановић.

И не само заменика премијера, већ и две министра задужена за локалну самоуправу и за заједницу и повратак.

Први пут у власти у Приштини су и људи из странака које су на власти у Београду. Честитке су стигле, али у Београду поручују: Тек треба да се ради.

Директор Канцеларије за Косово и метохију Марко Ђурић истиче да покрајинска влада треба да буде влада српског уједињења.

"Сви српски представници који раде у њој треба да раде заједно, треба да у другим дијеловима који тек треба да се изаберу – попут замјеника министара, директора различитих агенција да укључимо људе из других делова Косова и странака да бисмо имали све на окупу", рекао је Ђурић.

Koалициони споразум предвиђа формирање Заједнице српских општина за пет мјесеци, повратак расељених, преиспитивање приватизација, заштиту имовине СПЦ и бољи живот за Србе.

Неће бити лако, поручује доскорашњи градоначелник Грачанице. Мјериће се пролазно вријеме.

"Сврсисходност ћемо преиспитивати прериодично, свакако и у консултацијама са Владом и премијером одлучиваћемо на који начин ћемо учествовати, уколико схватимо да нема смисла ако постојимо као икебана израз који је коришћен за нека претходна времена врло једноставно и без икакве задршке одлучићемо да у томе не учествујемо ", рекао је Стојановић.

Срби су искористили шестомјесечни празан ход и трку албанских партија око власти паметно –кажу аналитичари из Приштине.

"Мислим да би били косовски Срби много мудри ако ту ситуацију искористе за себе, да не буду инструмент Београда или Приштине", рекао је аналитичар Бесим Бечај додајући да би онда могли да извуку максимум за себе и своју будућности.

А усаглашавања ће бити прије свега са Београдом, али и са Приштином, кажу овдашњи аналитичари. Новоизабраним српским функционерима биће неопходно да на Сјеверу објасне зашто су важне фотеље у косовским институцијама.

Ненад Ђурђевић, координатор Форума за етничке односе, сматра да је у питању позитиван помак, јер ће људе суочити са реалношћу на Косову која је, каже, у многоме другачија од кампање коју су водили.

"Имали су јасну подршку из Републике Србије у формирању, претпоставља се да ће имати подршку Владе и у раду што треба да доведе до приближавања ставова владе Косова, владе Србије", објаснио је Ђурђевић.

Први тест за утицај српских представника биће формирање оружаних снага Косова, чему се Срби противе, а што је и у кампањи и у даним формирања Владе најављивано као један од косовских приоритета.