latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуцано на израелску амбасаду у Атини

Непознате особе пуцале су нешто прије зоре из калашњикова на зграду амбасаде Израела у Атини, саопштила је полиција, додајући да у нападу нема повријеђених.

Позивајући се на изјаву неименованог званичника полиције, агенција Ројтерс је пренијела да су на амбасаду пуцале четири особе које су се налазиле на два моторцикла.

Како се наводи, меци су се забили у зид, а најмање 20 чаура је пронађено на око 40 метара од зграде израелске амбасаде, која се налази у сјеверном предграђу Атине.

Грчке власти су покренуле истрагу, а полиција је затворила главне путеве око амбасаде док форензичари претражују терен.
Засад нико није преузео одговорност за напад.

Агенције су подсјетиле да је прошле године у Атини пуцано и на резиденцију њемачког амбасадора. За тај напад, у ком није било повријеђених, одговорност је преузела љевичарска група "Народни борци".

Израел оптужио Палестинску управу за пуцњаву

 Израел је за пуцњаву на израелску амбасаду у Атини оптужио палестинске власти и пропалестинске организације широм свијета због сталног хушкања против јеврејске државе.

"Међународна заједница мора осудити то непрестано хушкање које доводи до таквих резултата," рекао је портпарол Министарства спољних послова Имануел Нахшон.

Он је такође изразио захвалност властима Грчке на блиској сарадњи у истрази инцидента, изразивши наду да ће нападачи бити брзо ухваћени.

Израелски медији наводе да је јеврејска заједница у Грчкој забринута због растуће популарности десничарских организација које отворено заговарају антисемитске теорије завјере. Такође наводе да су чауре из пушака АК-47, оружја наводно омиљеног међу грчким анархистичким милитантним групама, нађене крај амбасаде на прометној раскрсници која је сатима била затворена за саобраћај.

Грчка се иначе сматра леглом антиизраелских осјећања због симпатија јавности за палестинску ствар, наводи "Џерузалем пост". У посљедњим годинама грчка влада је забрињивала својим грађанима да учествују у флотилама, чији је циљ био пробијање поморске блокаде Појас Газе.