latinica  ћирилица
12/12/2014 |  10:21 | Аутор: СРНА

Мареј: Блер и Строу су знали све о убиствима заробљеника!

Крег Мареј, некадашњи британски амбасадор у Узбекистану, тврди да су британски политички лидери, на челу са Тонијем Блером, знали све о убиствима заробљеника, које је вршила ЦИА.Мареј, који је био амбасадор у Узбекистану од 2002. до 2004. године, слао је извјешаје о егзекуцијама у Лондон, али га је тадашњи министар иностраних послова Џек Строу назвао - лажовом.

"У парламенту су ме назвали лажовом. Рекли су ми да нема таквих ствари као што су програми изручења и да је све то скупа само плод моје маште" - наводи Мареј, који је доживио сатисфакцију након извјешаја америчког конгреса, јер је потврдио његову причу.

Мареј је слао извјештаје у којима је упозоравао британску владу Тонија Блера да ЦИА пребацује илегалне заробљенике из Европе, примарно из Пољске, тајним летовима за Ташкент, главни град Узбекистана, гдје они "нестају".

Бивши британски амбасадор сматра да су ти људи довођени у Ташкент да би били убијени.

Након што је све то пријавио својим шефовима у Лондону - Мареј је добио отказ, а власти су рекла да има "бујну машту".

Међутим, у обимном извјештају о мучењима затвореника које је радила ЦИА потврђене су његове раније изјаве.

Мареј наводи да су "летови изручења" ишли за тајну базу у Пољској, те да је сваки од тих летова долазио у Ташкент.

"Вјерујем да су тамо људи убијени, јер их нико више никада није видио. Али, још увијек нема потврде Британије. Британске власти и данас оповргавају своје судјеловање, за разлику од пољских власти које су признале" - напомиње Мареј.

Он истиче да је Џек Строу сигурно знао све, јер му је лично слао извјештаје, па је зато и отпуштен.

"Заташкавање је настављено. Ово је једини телевизијски интервју који дајем данас, а Строу је цијели дан на телевизији. Ни Би-Би-Си, ни било који други канал у Британији неће ми допустити да кажем истину" - навео је Мареј за "Раша тудеј".