latinica  ћирилица
12/12/2014 |  11:40 | Аутор: РТРС

Свијет ћути на симболе "Велике Албаније"

Међународна заједница игнорише заставе такозване "Велике Албаније", које су се протеклих дана могле затећи на Косову, чак и на неким званичним институцијама, пишу франкфуртске "Вести".
"Застава велике Албаније" - Фото: REUTERS
"Застава велике Албаније"Фото: REUTERS

Франкфуртски лист Вести обратио се министарствима више земаља након што је недавно објавио фотографију заставе постављену на Дому културе у Дечанима, на којој се налази црвена мапа територије "Велике Албаније" на црној позадини и ликови албанских националних хероја Исмаиља.

Осим у општини гдје је на власти странка Рамуша Харадинаја, иста симболика је мало потом осванула и на путоказу постављеном у центру Витине.

"Немамо никаква сопствена сазнања о томе да су биле подигнуте заставе 'Велике Албаније' на косовским државним институцијама, или да ће до тога доћи. Све државне институције Косова, укључујући предсједницу Атифете Јахјагу, као и странке које су формирале нову владу привржене су независној и сувереној Републици Косово, која не захтијева никакве територијалне промјене", речено је у Министарству спољних послова Њемачке.

Тај став је, како је истакнуто, у складу је са политичким циљем интеграције земље у ЕУ, са чим тежња за успостављање "Велике Албаније" не би била спојива.

О овим провокацијама се у јавности није огласио ниједан међународни представник на Косову.

Канцеларија ЕУ у Приштини, амбасада САД, амбасада Велике Британије нити амбасада Француске нису ни одговорили на питања која су им упућена прије двије недјеље - да ли истицање застава "Велике Албаније" на јавне институције сматрају политичким чином, као и да ли ће поводом тога реаговати.

Вести су контактирале са министарствима спољних послова држава чије су територије уцртане на мапи тог старог "пројекта", али је одговор стигао само из Црне Горе. То министарство је навело да осуђује сваки покушај, без обзира на то са које стране долази, који промовише ретроградне и опасне идеје из корпуса великодржавног и националистичког екстремизма.

"Покушај распиривања анахроних и превазиђених етно-територијалних концепата из претходних векова и провокације на тој и таквој платформи, објективно угрожавају и успоравају демократизацију, унутрашњу еманципацију, модернизацију, али и процес европских интеграција у важној и осјетљивој фази, како за сваку од земаља Западног Балкана, тако и за регион у цјелини", навело је Министарство спољних послова и европских интеграција у Подгорици.

Неопходно решење пре ескалације проблема

Бивши министар за повратак и заједнице владе у Приштини Далибор Јевтић оцењује да ће "сваки проблем који се на било који начин гура под тепих направити још већи проблем".

"Као што је забрињавајућа чињеница појава идеје исламског радикализма на Косову, тако забрињава и то што нема реакције надлежних на појаву идеје велике Албаније", оцјењује Јевтић истичући да "ниједна таква опасна идеја није спроведена преко ноћи".

"И моје страховање иде у смјеру да неко жели да на један тих начин то и учини. Одговорност је на међународној заједници која мора да реагује на начин на који реагују када је реч о појави идеје велике Србије. Видели смо како су биле оштре реакције и Хрватске и Европског парламента када се Војислав Шешељ вратио из Хага и почео да говори о идеји велике Србије. Такве реакције нема када је у питању идеја велике Албаније и мислим да не постоји намјера међународне заједнице да о томе разговара на начин који ће ријешити проблем прије него што он ескалира", каже Јевтић.

У министарству спољних послова Немачке подсећају на косовски устав.

"У члану 1 наводи се да Република Косова не тражи никакво уједињење са било којом другом државом или дијеловима једне друге државе", истакли су у њемачком министарству.

У црногорском министарству кажу да "своје ставове о овим питањима износе досљедно и континуирано у билатералним контактима и на свим међународним форумима".

"У том смислу, нема разлога да Црна Гора посебно реагује пред међународном заједницом јер великодржавни и националистички концепти не осликавају и не представљају званичну спољну политику ни једне од сусједних земаља", објашњено је у одговору Вестима.