latinica  ћирилица
12/12/2014 |  12:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко: Напокон право примирје, али и даље крхко

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је да је у Украјини наступило "право" примирје послије једнодневног прекида сукоба, али је признао да је ријеч о "крхкој" ситуацији.

"Имам позитивне вијести. Данас је првих 24 сата за посљедњих седам мјесеци да имамо право примирје у Украјини", рекао је Порошенко у Канбери, гдје се налази у вишедневној посјети Аустралији.

Прекид ватре на 24 сата уведен је у уторак са надом да ће допринијети окончању осмомјесечног сукоба у коме је најмање 4.300 људи убијено, а скоро милион избјегло из својих домова, подсјећа Франс прес.

Украјинска војска је јуче саопштила да су њена три војника убијена, а осам рањено.

Међутим, Порошенко тврди да су последња 24 сата протекла без инцидента и, ако се очува прекид непријатељстава, да ће то бити "велики корак за мир и стабилност у Украјини". Порошенко је оцијенио да се сукоб у његово земљи не односи само на независност и територијални интегритет земље. "Ово је рат за слободу, глобалну слободу. Ово је рат за демократију, глобалну демократију и ово је рат за глобалну безбједност", истакао је Порошенко.

Порошенко је критиковао Индију због посете лидера Крима Сергеја Аксјанова, који је дошао у Њу Делхи са руским предсједником Владимиром Путином како би присуствовао годишњем самиту двије земље. Оцијенио је и да је Индија тиме што је угостила Аксјанова показала да више "цијени новац, него праве вриједности".

Портпаролка америчког Стејт департмента Џен Псаки изјавила је да су САД узнемирене извјештајима да је Аксјанов дио Путинове делегације и да ради на томе да добију више информација.