latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:20 | Аутор: БЕТА

Уручени кључеви нових кућа у Обреновцу

Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић уручили су кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.
Николић и Вучић уручили кључеве 39 нових кућа у Обреновцу - Фото: ТАНЈУГ
Николић и Вучић уручили кључеве 39 нових кућа у ОбреновцуФото: ТАНЈУГ

Ријеч је о 25 кућа које су донација Кувајта и 14 кућа чија је изградња омогућена донацијом Уједињених Арапских Емирата.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да је све што је обезбијеђено потрошено најбоље и "тако да народ буде задовољан", преноси Бета.

"Ни један једини динар није отишао изван онога за шта је био намјењен", истакао је Николић.

"Српска невоља је била свјетска невоља и тако се свијет према њој понио", истакао је Николић.

Премијер Александар Вучић рекао је да је "5.869 материјалних помоћи" дато Обреновцу, да су 72 куће у изградњи, а остаје још 24.

"Све су изграђене или ће у наредним данима бити завршене", рекао је Вучић наводећи да ниједан динар за обнову није украден о чему, како је истакао, постоји евиденција.

Амбасадор Кувајта у Београду Јусеф Ахмад Абдулсамад рекао је да су јаке везе Кувајта и Србије.

Амбасадор је поздравио транспарентност којом је изведена донација и ефикасност којом се приступило послу.

"Ово је први део донације. Надам се да ћемо договорити још један пројекат за санацију штета које су у поплавама погодиле Србију", рекао је Јусеф Ахмад Абдулсамад.

Кувајт је за изградњу кућа породицама које су током поплава остале без домова у Србији намијенио 400.000 евра, док је са милион евра које су обезбиједили УАЕ изграђено 35 кућа широм Србије - 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и четири Ваљеву.

У куће изграђене средствима УАЕ биће усељено 150 људи, а у куће чију је изградњу финансирала Влада Кувајта 37 чланова. Ријеч је о типским објектим од по 60, 80 и 100 квадрата. Куће су опремљене бијелом техником.

Николић, Вучић и шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт обићи ће у Обреновцу и Основну школу "Посавски партизани" која је обновљена средствима ЕУ.

ЕУ је уложила 160.00 евра у набавку школског намјештаја, замјену дотрајалих инсталација и радове на зидовима, подовима, и замјени столарије.

Са 860.000 евра ЕУ опремљено је пет образовних установа у Обреновцу, а ЕУ ће у првој половини 2015. године издвојити додатних 230.000 евра за обнову старе зграде Техничке школе и израду пројекта за обнову гимназије.