latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:34 | Аутор: РТРС

Одржана конференција "Подршка савезима општина и градова"

Република Српска има обавезу да у своје акте уводи рјешења из Европске повеље о локалној самоуправи и то је радила и радиће и убудуће, изјавила је данас министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.
Бањалука -Конференција општина и градова - Фото: СРНА
Бањалука -Конференција општина и градоваФото: СРНА

"Опредјељење Српске, а што је и њеним Уставом загарантовано, је децентрализован систем локалних заједница, јер онолико колико нам је јака и стабилна локална заједница, толико је јака и стабилна Српска", рекла је Решићева новинарима током конференције предсједника и секретара скупштина општина/градова Републике Српске.

Она је нагласила да је Законом о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи из прошле године, између осталог, значајно дефинисана и појашњена улога скупштина општина, шта раде и које документе доносе, те како се раде статути локалних заједница.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће ова конференција послужити представницима локалних самоуправа да стекну додатна знања о функционисању локалне управе.

Он је подсјетио да је Пословником Народне скупштине дато право локалним заједницама да могу давати сугестије, приједлоге и конкретна рјешења када су у питању ствари везане за локалну заједницу, али и за све грађане Српске.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да савези општина и градова представљају изузетно важне партнере Мисије, која је свјесна кључне улоге коју ти савези могу имати у побољшању стандарда управљања на локалном нивоу и пружању подршке међуинституционалној сарадњи.

Он је нагласио да су изузетно битне ставке у раду скупштина општина демократски развој и израда праведних и непристрасних политика, који имају утицај на свакодневни живот грађана.

Конференција је организовао Савез општина и градова Српске, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, а одвија се у склопу пројекта "Подршка савезима општина и градова".