latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Бами добила прву битку са Еулексом

Бивша тужитељка Еулекса Марија Бами добила је прву битку са Еулексом пошто је европски омбудсман након истраге коју је спровео пронашао много кршења и неправилности, пише Коха диторе.
Марија Бами - Фото: ТАНЈУГ
Марија БамиФото: ТАНЈУГ

Омбудсман је, како наводи Коха диторе, чак открио да један докуменат који је био против главне тужитељке Еулекса Јарославе Новотне и бившег предсједника већа судија Еулекса Франческоа Флорија нестао унутар мисије, преноси Танјуг.

Документ објављен прошле недјеље поводом начина како Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) поступа кад је ријеч о сумњама у озбиљне неправилности, укључујући и Еулекс, а констатовао је многе неправилности Еулекса.

Омбудсман каже да је прегледао досије ЕЕАС и Еулекса у вези са истрагом и да је установио да је Еулекс спровео прелиминирану унутрашњу истрагу и регрутовао једног спољног тужиоца за истрагу неправилности.

Уз то, ЕЕАС је именовала једног спољног експерта да би поново са стратешког аспекта анализирао мандат Еулекса, посебно у вези са питањима која су објелодањена у јавности око те мисије.

Омбудсман је примијетио да Еулекс није спроводио стандардне процедуре око истраге у вези са сумњама које су се појавио, а констатовао је да је требало преиспитати начин на који је регутован спољни тужилац.