latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч: Мирсад Омеровић главни идеолог џихадиста

Аустријско правосуђе сматра да је Мирсад Омеровић, родом из Тутина, ухапшен крајем новембра у Бечу, "главни идеолог глобалног џихадистичког исламизма", проистиче из одлуке покрајинског суда у Грацу којом је 33-годишњем хоџи изречен истражни притвор.

Омеровић је као хоџа дјеловао под проповједничким именом Ебу Тејма у Алтун Алем џамији у 2. бечком округу.

На наговарање Омеровића од септембра 2012. вјерници ове џамије, која важи као центар салафиста, редовно су одлазили у Сирију како би "учествовали у џихаду против Асадовог режима на страни групације Ал Нусра", наводи суд.

Претежно млади муслимани између 15 и 30 година били су "мета" хоџе и његових проповиједи.

Омеровић је, према аустријском правосуђу, имао контакте са Ал Нурсом и "Исламском државом" и регрутовао је борце за ове терористичке организације својим екстремистичко-пропагандистичким видео- порукама на Јутјубу.

До априла ове године је 52 особе, које се јасно приписују кругу око Алтун Алем џамије, напустило Аустрију и прикључило се борби "Исламске државе".

Још 12 исламиста из покрајина Штајерске и Горње Аустрије су из удружења која су била под утицајем Омеровића, односно његовала су контакт са њим.

Правосудне власти полазе од тога да је Омеровић готово све ове исламисте радикализовао и индоктринирао, наводећи их да оду у џихад.

Поједини од та 64 лица у међувремену су се и вратили у Аустрију.

За Ленарта Биндера, адвоката Омеровића, његов штићеник није крив. "Њему покушавају све да припишу", констатовао је он додајући да Омеровић нити у једном предавању или проповиједи није рекао да неко треба да иде у џихад".

Омеровић, који је ухапшен са још 13 лица, од којих је седам у притвору, у периоду од 2002.до 2008. студирао је арапски и исламско право у Меки.

Он је чак добио и стипендију у Саудијској Арабији.

Омеровић је ухапшен, како тврде власти, непосредно пред планиран одлазак у Сирију.

Уочи тог пута он се припремао готово дневним тренинзима, а у једном бечком клубу за Чечене добио је  и обуку у борилачким вјештинама, као и гађању.

Омеровић је, такође, осумњичен да је прикупио 20.000 евра које је прослиједио "Исламској држави" преко посредника .

Поједини од ухапшених већ су учествовали у рату у Сирији, као Суад Р. (33), поријеклом из БиХ, настањен у Бечу, који се, према сазнањима аустријских власти борио у редовима Ал Нусре, прије него што је овог љета, због операције препона поново дошао у Аустрију.