latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:41 | Аутор: klix.ba

Подигнута оптужница против 15 особа за злочине у селу Зецови

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу за злочин против човјечности, почињен над жртвама бошњачке националности на подручју Приједора, 1992. године. Ради се о једној од најопсежнијих оптужница за ратне злочине у Приједору, која се односи на убиство више од 150 жртава са подручја села Зецови 1992. године.


Оптужени се терете да су у својству зкоманданта и војника ВРС, полиције и Кризног штаба, учествовали у широком и систематичном нападу на бошњачко становништво у селу Зецови код Приједора.

Оптужени се терете за убиства, мучења, силовања и друге тортуре као и пљачку и уништавање имовине Бошњака у селу Зецови општина Приједор, као казнена дјела која су учињена у оквиру дјела прогона бошњачког становништва са подручја села Зецови.

У овом прогону, убијено је више од 150 особа бошњачке националности, међу којима је било жена, дјеце и стараца, а преживјело становништво је заробљено и незаконито затварано у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље, гдје је дио бошњачких жртава убијен, а преостале жртве изложене присилном прогону, мучењу, злостављању и нечовјечном поступању.

Оптужени су Милунић Душан звани Бизон, Стојнић Радомир звани Гром, Четић Радован, звани Раде, Зорић Душко, Стојнић Зоран, Грбић Жељко, Зорић Илија, Милунић Зоран, Грујичић Бошко, звани Божо, Четић Љјубиша, Грујчић Раде звани Груја, Грујчић Урош, Грбић Рајко звани Паја, Антонић Здравко звани Лико, Гњатовић Рајко, звани Аћим.