latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђорђевић: Морамо кренути од нуле желимо ли нову медаљу

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је данас да национални тим мора да заборави на свјетско сребро из Шпаније и крене од нуле како би наставио континуитет освајања медаља на великим такмичењима.

Србија ће на Европском првенству сљедеће године играти у групи Б са Шпанијом, Њемачком, Турском, Италијом и Исландом.

"Европско првенство је најтеже за репрезентације које имају велике амбиције, јер је квалификационо за Оликмпијске игре, сви врхунски играчи желе да одведу земљу у Рио, али нас то не спречава да радимо како би били спремни за највеће резултате. Предстоји нам изузетно захтјевно и тешко љето, морамо да заборавимо шта се догодило и да кренемо од нуле", рекао је Ђорђевић на конференције за медије.

Он је додао да његов тим није имао среће приликом жријеба, јер ће играти у дефинитивно најтежој групи на шампионату.
"И прошле године смо призивали Шпанију и добили је. Очекујем да дођу у најјачем саставу и осветнички расположени. Они су и даље најбројнија нација у НБА. Озбиљан противник биће и Њемачка која ће наступити са Дирком Новицким, ту је и Турска, репрезентација која је највише намучила САД у Шпанији. Група је тешка, али прави такмичари воле да се доказују и покажу да су бољи", рекао је Ђорђевић.

Селектор "Орлова" је додао да је задовољан формом играча који су играли на СП у Шпанији и најавио нека нова имена на списку.

"Кошаркаши су побољшали улоге у екипама и пружају партије адекватне њиховом начину игре. Радује ме лидерска улога Богдана Богдановића и Немање Бјелице у Фенербахчеу, њихове игре у континуитету су изузетно битне, али пратимо и наступе осталих играча, како у домаћој, тако и у регионалној лиги", рекао је Ђорђевић

Он је рекао да види Бобана Марјановића као замјену за Ненада Крстића, али да од центра Звезде очекује да настави са добрим играма.

Селектор Србије открио је да је разговарао са Мирославом Радуљицом и да се нада да ће он ускоро пронаћи тим након одласка из Кине.

На питање новинара да прокоментарише избор кошаркашке репрезентације за најбоји тим Србије, он је одговорио да је због тога почаствован и да је то знак да су играчи добро урадили посао.

"Желимо да кошарци вратимо стари сјај, највеће заслуге припадају играчима који су понашањем и начином на који су представљали Србију заслужили то признање", рекао је Ђорђевић.

Потпредсједник Кошаркашког савеза Србије Дејан Бодирога рекао је да је циљ репрезентације да на ЕП избори пласман на Олимпијске игре.

"Амбиција је да освојимо једну од медаља, а тежићемо да она буде најсјајнија. Очекује нас изузетно тешко и јако ЕП, сви ће против Србије играти најбоље могуће, послије резултата у Шпанији. Има још доста до почетка шампионата, надам се да ће играчи бити здрави и да ће спремни отићи на шампионат Европе", рекао је Бодирога.

Он је додао да је 90 одсто припрема сениорског тима већ организовано и захвалио се репрезентацији Француске што је пристала да дође на љето и одигра прјатељски меч у Београду.

Подсјећамо, ЕП ће бити одржано од 5. до 20. септембра у Француској, Њемачкој, Летонији и Хрватској, а селекција Србије ће први меч одиграти против Шпаније у Берлину 5. септембра.