latinica  ћирилица
12/12/2014 |  15:38 | Аутор: СРНА

У води у Горњој Црквини повишена вриједност арсена

Вода из артешких бунара у шамачким мјесним заједницама Горња Црквина и Писари не користи се за пиће од мајске поплаве, рекла је Срни инспектор за храну у општини Шамац Драгиња Ракић.

Она истиче да је, према извјештају Агенције за безбједност хране БиХ, у води из артершког бунара у Горњој Црквини утврђена повишена вриједност арсена, а у Писарима олова.

Рајићева додаје да је вода за пиће становништву у Горњој Слатини и Писарима обезбијеђана путем резервоара, а протеклих неколико дана путем цистерни.

Редовна контрола исправности воде за пиће у општини Шамац врши се у лабораторији Института за јавно здравство Републике Српске у Добоју.

Из Агенције за безбједност хране БиХ јуче је саопштено да су примили осам узорака воде за пиће у којима је лабораторијском анализом утврђена неусклађеност одређених хемијских параметара са Правилником о здравственој исправности воде за пиће.

Узорци у којима су утврђене неусклађености узети су у основним школама "Вук Караџић" у Петрову и "Свети Сава" у Какмужу, из артешког бунара за јавно водоснабдијевање у Горњој Црквини код Шамца, локалног водовода "Суво поље" у Мјесној заједници Текућица код Добоја, локалног водовода "Вучиловац" код Брчког, Основној школи Брезово Поље, Јавној установи "Прва основна школа" - подручна школа Косова код Маглаја и Смајловац/Јабланица.

Агенција је доставила лабораторијске извјештаје на даље поступање надлежним инспекцијским органима и препоручила предузимање прописаних мјера с циљем заштите здравља и интереса потрошача, наводи се у саопштењу.