latinica  ћирилица
12/12/2014 |  15:52 | Аутор: СРНА

Није тражена дозвола за дјелатности у Ложионичкој улици

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је да до сада није покренут поступак издавања еколошке дозволе за обављање дјелатности у Ложионичкој улици у Бањалуци усљед које су разнесене честице боксита, на које указују мјештани те улице.
Ложионичка улица - Фото: РТРС
Ложионичка улицаФото: РТРС

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију води поступке само на основу поднесених захтјева и друге надлежности у овом случају нема, саопштено је из овог министарства.

У министарству наводе да су их мјештани Ложионичке улице упознали о овом проблему и да је о њиховим представкама обавјештавало све релевантне институције које су могле утицати на рјешавање проблема.

Обавијештени су Републичка управа за инспекцијске послове, град Бањалука, Министарство саобраћаја и веза, "Жељезнице Републике Српске" и Министарство унутрашњих послова.

О овој теми у Министарставу за просторно уређење, грађевинарство и екологију организовано је више састанака, а иницирано је и ангажовање надлежних инспекцијих органа да би се утврдило о каквој је привредној дјелатност ријеч на поменутој локацији да би надлежни органи наложили одговарајуће мјере.

Када је ријеч о физичком третману секундарних сировина на овој локацији, Министарство је, поступајући по захтјеву компаније "Милкус" са Пала, овом правном лицу издало еколошку дозволу за физички третман неопасног металног отпада на локацији 20–ог колосијека теретне жељезничке станице Бањалука.

Овом еколошком дозволом утврђене су мјере којих се одговорно лице постројења мора придржавати да би се обављањем регистроване дјелатности спријечили утицаји на животну средину и здравље људи или свели на најмању могућу мјеру.

Контролу испуњености услова и контролу извршења мјера из еколошке дозволе врши надлежна инспекција града Бањалука.

За наведену дјелатност издата је и дозвола за управљање отпадом, у складу са Законом о управљању отпадом, наводе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.