latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ забранила извоз горива за авионе Сирији

Владе земаља Европске уније, сложиле су се данас да од недјеље забране извоз горива за авионе Сирији, рекавши да ће га сиријске ваздухопловне снаге употријебити за неселективне нападе на цивиле.

Забрана обухвата и финансије и осигурање повезано с извозом горива за авионе Сирији.

Ипак, гориво и адитиви које користе искључиво цивилни авиони који нису сиријски већ само слијећу у ту земљу, биће изузети из забране.

Европа у многоме зависи од увоза горива за авионе с Блиског истока и за сада није јасно колико тачно горива Унија извози у Сирију, навео је Ројтерс.

Према подацима Уједињених нација, најмање 3,2 милиона људи избјегло је из Сирије, а око 200.000 убијено је у грађанском рату који траје више од три године, од када су избили протести против владе председника Башара ел-Асада.

Министри ЕУ су се у октобру, у принципу договорили да забране продају горива за авионе Сирији, али су детаљи тек сада усаглашени.

- Значајан број недужних цивила, погинуо је због тога што су ваздухопловне снаге Асадовог режима насумично бацале бомбе. Ова мјера обезбиједиће да ниједан појединац или компанија ЕУ не буде умијешана у доставу горива за авионе Сирији. Позивам све државе да забране гориво за авионе које иде Асадовом режиму, поручио је Британски министар задужен за Блиски исток, Тобајас Елвуд.

Званичан текст с детаљном листом типова горива и адитива на које се забрана односи, биће објављен у суботу, на званичним сајту ЕУ.