latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:12 | Аутор: СРНА

Београдска филхармонија од почетка 2015. у Грачаници

Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац најавио је данас да ће Београдска филхармонија од почетка наредне године имати циклус концерата на позоришној сцени Дома културе у Грачаници да би се показало да нису заборављени они који су остали на Косову и Метохији.

"Људи који су остали на Космету заслужују сва светла рефлектора", рекао је Тасовац, који данас борави у Грачаници на Косову и Метохији.

Тасовац ће вечерас присуствовати првој премијери представе "Хотел Косово" Народног позоришта из Приштине, које је измјештено у сјеверни дио Косовске Митровице.

Овом представом у Грачаници званично почиње да ради нова стална сцена Народног позоришта у Приштини.

"Приштинско позориште је за 66 година постојања прошло много тога, 15 година изгнанства, али оно што је дивно јесто то што од данас има свој дом. Народно позориште протјерано из Приштине сада има своју кућу", рекао је Тасовац.

Тасовац је за наредни период најавио и наступе балетске групе "Битеф данас" из Београда.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је повратак приштинског позоришта добра вијест, јер се дешавања претходних 15 година на Косову и Метохију не могу исказати у обичном разговору.

"Искрено се надам да ће ово позориште, које нови живот почиње у Грачаници допринети томе да ће ријеч култура и културни живот, као најсавршеније средство комуникације које постоји међу људима, бити у пуној функцији опстанка, очувања и јачања и да ће бити наше најбоље огледало", рекао је Ђурић.

Управник Народног позоришта Ненад Тодоровић каже да Народно позориште од вечерашње премијере представе "Хотел Косово" на даскама позоришта у Дому културе у Грачаници постаје умјетничка институција.

"Овом премијером најављујемо комплетан процес уласка, будући да је то комплексно и сложено пресељење једне институције. Од овог тренутка можете да рачунате да ћете имати премијере, редовне репризе", рекао је Тодоровић.

Тасовац и Ђурић данас су посјетили манастир Грачаницу гдје их је примио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Они ће сутра посјетити Високе Дечане и Пећку Патријаршију.