latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Сукоби у Торину и Милану (ВИДЕО)

Генерални штрајк радника и студената и протести у више од 50 градова широм Италије због политике владе премијера Матеа Ренција прерасли су у Милану и Торину у насилне сукобе с полицијом.
Сукоби у Торину и Милану - Фото: ТАНЈУГ
Сукоби у Торину и МилануФото: ТАНЈУГ

Штрајк су сазвала два од три највећа синдиката, ЦГИЛ и УИЛ, због реформи за које тврде да угрожавају радничка права, док Ренци тврди да су најављене реформе неопходне за опоравак привредног раста и отварање нових радних мјеста, преноси Танјуг.

Због осмочасовне обуставе рада, жељезнички и ваздушни саобраћај били су преполовљени, а отказано је или одложено и 70 одсто аутобуског саобраћаја, преноси Анса.

У Торину, полиција се сукобила с групом демонстраната која се одвојила од остатка штрајкача током протестне шетње и покушала да пробије полицијски кордон. Приведено је девет демонстраната.

У Милану, студенти су подметнули пожар и гађали разним предметима зграду локалне владе. Полиција је употријебила пендреке, а у окршају је повријеђено шест полицајаца и пет карабињера.

 Организатори су навели да је одржано више од 50 протестних скупова широм Италије због контроверзне реформе закона о раду, који ограничава заштиту запослених и олакшава отпуштања.

Запослени протестују и због приједлога буџета за 2015. годину, који предвиђа смањење потрошње за 15 милијарди евра.

Вођа синдиката УИЛ Кармело Барбагало изјавио је да штрајкачи захтевају праве промјене, а не само празне ријечи.

Италијански предсједник Ђорђо Наполитано оцијенио је да је штрајк указује на напетост између Ренцијеве владе и синдиката и напоменуо да то није добро за земљу.

Вођа синдиката ЦГИЛ Сузана Камусо оптужила је Ренција да није спреман за дијалог, док премијер Италије поручује да влада не мора да преговара са синдикатима приликом дефинисања своје политике.

Додатну напетост изазвала је одлука министра саобраћаја Мауриција Лупија да забрани учешће у штрајку запосленима у жељезници, коју је синоћ повукао.