latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:42 | Аутор: Агенције

Премијер Мустафа, крај Тачијеве ере

Иса Мустафа је преузео дужност премијера од свог претходника Хашима Тачија, који ће сада бити први заменик премијера. Француски Монд пише о "крају" Тачијеве ере.
Хашим Тачи - Фото: REUTERS
Хашим ТачиФото: REUTERS

Примопредаји је претходила церемонија почасне јединице Гарде Косова, уз интонирање химне, чиме је окончана шестомесечна политичка криза настала послије парламентарних избора.

Послије тога, два функционера су у кабинету у Влади Косова извршила примопредају дужности.

Мишљења о значају овог догађаја су подијељена, јер бројни локални аналитичари сматрају да ће Тачи и са мјеста другог човјека владе, подржан од армије присталица у институцијама, наставити да вуче најважније потезе.

Париски Монд, пак, сматра да је Тачијевој доминацији, послије седам година, дошао крај, јер је изгубио безрезервну подршку Американаца, чија је амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон одиграла кључну улогу у састављању нове коалиције.

Тачи је вјешто успио да заузме друго по значају мјесто у влади и постане министар спољних послова, што, ипак, представља озбиљан корак уназад, јер је посљедњих година несметано доминирао косовском политичком сценом.

Монд пише да је корупција одиграла кључну улогу у преговорима, јер су оба лидера – и Тачи и Мустафа, иза себе имали дугу листу потенцијалних афера, што им је Џејкобсонова, током преговора, ставила до знања.

Председништво Скупштине Косова је јуче одлучило да се током наредне недјеље одрже двије сједнице – прва у понедјељак, на којој ће се размотрити Предлог закона о буџету Косова за 2015. годину, док ће се у четвртак предсједница Косова Атифете Јахјага обратити посланицима и грађанима у редовном годишњем обраћању.