latinica  ћирилица
13/12/2014 |  17:24 | Аутор: Агенције

Дијета: Житарице прије, месо послије тренинга

Да би редовно тренирање имало ефекта, треба пазити шта се једе. Два сата прије физичке активности требало би узети лагани оброк од сложених угљених хидрата који ће постепено да ослобађају енергију током вјежбања.

Једини исправан начин да се "изгубе" килограми и затегне тијело, а да се не угрози здравље јесте комбинација правилне исхране и вјежбања. Да би се постигли жељени резултати, важно је знати шта треба јести прије, а шта послије тренинга.

Формула за правилну исхрану је једноставна: два сата прије тренинга требало би узети лагани оброк који се састоји од сложених угљених хидрата који ће постепено да ослобађају енергију током вјежбања. Они који редовно тренирају углавном се воде сљедећим правилима:

Три сата прије тренинга: Оброк је неопходно да садржи мање од 500 калорија и требало би да се састоји углавном од угљених хидрата. Намирнице које стварају гасове, као што су махунарке (нарочито пасуљ, карфиол и броколи) треба избјегавати прије интензивних физичких активности, јер узрокују дигестивне сметње и отежавају тренинг.

Пола сата прије тренинга: Оптимална ужина прије вјежбања требало би да садржи угљене хидрате у количини од 40 до 100 г и малу количину масти, као и да буде лако сварљива. Такође, избјегавајте намирнице које садрже доста биљних влакана, јер се обично тешко варе.

15 минута прије тренинга: Ако нисте ништа јели дужи период, а за кратко вријеме почиње тренинг, поједите намирницу која садржи лако сварљиве угљене хидрате. То су обично прости шећери, који не садрже много биљних влакана и брзо се варе и пружају тијелу неопходну енергију за мишиће.

Послије квалитетно одрађеног тренинга, мишићи су преморени, ниво шећера у крви драстично пада. Да би се поново покренула изградња мишића (анаболички процес) потребно је унијети праве прехрамбене елементе, а добра комбинација су бијело месо или риба у комбинацији са угљеним хидратима ниског гликемијског индекса као што је зелено поврће. Оброк који је комбинација поврћа, интегралних житарица и бјеланчевина најбољи је извор свих неопходних нутријената.