latinica  ћирилица
18/12/2014 |  08:38 | Аутор: Агенције

Пад рубље угрозио најбогатије Русе

Двадесет најбогатијих руских милијардера изгубило је око 10 милијарди долара од почетка ове веома турбулентне недјеље на руском финансијском тржишту.
Рубља - Фото: РИА Новости
РубљаФото: РИА Новости


Ово показује "Блумбергов индекс милијардера". Од почетка године, губици 20 највећих руских богаташа достигли су 64 милијарде долара, а њихово укупно богатство процјењено је на 174 милијарде, преноси агенција Тас.

Према подацима "Блумберга", тржишна вриједност сувласника гасне компаније Новатек, Генадија Тимченка и Леонида Микелсона, смањена је за 7,8 односно 8,7 милијарди долара од почетка 2014.

Богатство оснивача холдинг компаније "USM holdings", Алишера Усманова, истовремено је смањено за 6,8 милијарди долара.

Усманов је изгубио позицију најбогатијег Руса на "Блумберговој" листи, јер га је претекао Виктор Векселберг, један од суоснивача компаније Ренова, који је од почетка године остао без 1,2 милијарде долара. Богатство Векселберга процјењује се на 13,6 милијарди долара и премашује Усмановљево за 239 милиона.

Владимир Лисин, већински власник металуршке фабрике Новолипетск, изгубио је од почетка године 7,5 милијарди долара, док је сувласник "АФК системе", Владимир Јевтушенков, истовремено остао без чак 90 одсто богатства, односно девет милијарди долара у свјетлу истраге око незаконите приватизације енергетског сектора Башкортостана.

"Блумберг" губитке сувласника "СМП банке", Аркадија Ротенберга, процјењује на 2,3 милијарде долара.

Олег Дерипаска, сувласник произвођача алуминијума Русал, једини је од 20 руских милијардера који је у 2014. успио да увећа своје богатство. Цијена акција његове компаније скочила је 100 одсто, док је његово лично богатство увећано за 855,5 милиона долара.