latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови лијек против гојазности ускоро у продаји у Европи

Лијек против гојазности, кога је произвела америчка лабораторија Орексиџен терапеутикс - ОТ, добио је "зелено свјетло" за комерцијализацију у Европи, гдје ће се ускоро наћи у продаји.

Одбор за лијекове намијењене људској употреби при Европској агенцији за лијекове (ЕМА) препоручио је да се одобри лансирање на тржиште "мисимбе" (mysimba), лијека против гојазности који се продаје у САД под називом "контрав" (contrave).

"Мисимба" је комбинација два активна принципа - "налтрексона" који се користи у лијечењу зависности од алкохола и опијата, и лијека "бупропиона" који се преписује као антидепресив и за одвикавање од дувана.

ЕМА је навела у саопштењу да ће "мисимба" бити издавана само на рецепт и да је намијењена одраслим гојазним особама или са вишком килограма када су изложени једном или више фактора ризика као што су повећан крвни притисак или ниво холестерола.

Међу потенцијалним нежељеним ефектима лијека, Агенција наводи гастро-интестиналне проблеме или проблеме везане за централни нервни систем и признаје да неизвјесности постоје везано за кардиоваскуларне посљедице, дугорочно гледано.

Она, међутим, додаје да су за сада резултати једног клиничког испитивања охрабрујући по питању опасности од тежих кардиоваскуларних обољења везаних за употребу "мисимбе".

Пацијенти којима су љекари преписали терапију "мисимбом" мораће да, како је навела ЕМА, дођу на контролу за 16 седмица, а терапија се обуставља у случају да нису изгубили мање од пет одсто своје почетне тјелесне масе.

Зелено свјетло ЕМА сада треба да званично одобри Европска комисија пре почетка продаје у свакој од држава чланица Европске уније, објављено је данас на веб сајту ouest-france.fr.