latinica  ћирилица
24/12/2014 |  17:47 | Аутор: 24sata.hr

Зачини који подстичу боље памћење

Ужурбани начин живота, стрес и године неповољно утичу на памћење, али доскочити им можете већим уносом зачина.

Они су богати антиоксидансима који побољшавају рад можданих вијуга, а предност им је што су јефтини и можете их додати у свако јело.

Куркума
Овај зачин је кључан савезник здравих можданих ћелија који помаже у њиховој обнови. Антиоксиданси у куркуми стимулишу матичне ћелије мозга назване НСЦ које се касније претварају у неуроне, те имају важну улогу у опоравку мозга након болести или можданог удара, пише 24 сата.

Цимет
Осим што повећава доток кисеоника у мозак, цимет смањује ниво шећера у крви. Овај зачин је богат витамином Б који побољшава рад можданих ћелија. Студије су показале да су људи који су мирисали цимет показали боље резултате на тестовима концентрације, памћења и брзине менталних реакција.

Босиљак
Он отклања ментални умор, побољшава концентрацију и памћење, брише негативне посљедице стреса. Тиме се смањује ризик од слабљења имунитета, а самим тим и од когнитивних проблема.

Жалфија
Овај зачин слично као и цимет побољшава памћење и концентрацију, посебно код старијих људи. Жалфија спречава нестајање ацетилколина, супстанце која се везује уз памћење и пажњу.

Ђумбир
Он драстично смањује упалне процесе у организму који могу смањити способност мозга да обради информације. Овај зачин побољшава мождане функције и успорава старање. Тајландска студија на женама у доби од 50 до 60 година које су редовно узимале ђумбир током шест мјесеци потврдила је да су се њихове когнитивне функције и памћење изразито побољшале.