latinica  ћирилица
24/12/2014 |  20:05 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима"- Донаторско вече и хуманитарни концерт (ВИДЕО)

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" коју је вечерас организовао предсједник Српске, Милорад Додик, према његовим ријечима, прикупљена су потребна средства за изградњу родитељске куће. Она би требало да помогне дјеци и родитељима који бораве у Бањалуци током лијечења.
Велики хуманитарни концерт - Фото: РТРС
Велики хуманитарни концертФото: РТРС

Кабинет предсједника Републике већ пету годину организује донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" с циљем прикупљања новчаних средстава како би се на тај начин пружила помоћ онима којима је заиста потребна.

На Одјељењу дјечије хематоонкологије у Универзитетској Болници - Клиничком центру Бањалука тренутно се лијечи 17 дјеце обољеле од малигних болести. На праћењу и терапији одржавања се налази 34 дјеце. Укупан број лијечених у посљедњих 10 година је 178.

До 23.00 часа на броју 1458 забиљежено је је више од 118.000 позива грађана, а акција којом се позивом на овај број помаже онима којима је помоћ најпотребнија се наставља до 15. јануара 2015. године. 

На Тргу Републике хуманитарни концерт на коме наступају Романа, Дадо Глишић, Јелена Томашевић, Жељко Самарџић, Владо Георгијев и Милиграм су својом пјесмом позвали неколико хиљада присутних да позивом на број 1458 донирају једну марку за изградњу Родитељске куће.

Хуманитарни концерт на Тргу Републике

Донаторску вечеру и концерт који су организовани с циљем прикупљања средстава за изградњу родитељске куће за дјецу обољелу од малигних болести можете пратити на програму РТРС-а или на овом линку.

Донаторској вечери присуствују предсједник Републике Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, већи број министара у Влади Српске, као и представници јавног, привредног и друштвеног живота у Српској. Ту су и многобројни гости: Сека Саблић, Љињана Благојевић, Милорад Мандић Манда, Срђан Ђоковић, Мате Ђаковић, Енис Бешлагић, глумачка екипа из "Државног посла"...

Момчило Станушић, предсједник Удружења "Искра", захвалио је свима који учествују у овој акцији.

"Хвала свима који су се одазвали на позив да помогну овој важној манифестацији у Српској", рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

"Сви смо се окупили на једном задатку, око идеје која у себи има хуманост али и љубав. У жељи да помогнемо дјеци обољелој од малигних болести. Намјера нам је да изградимо кућу да кад дођу на лијечење у Бањалуку не размишљају гдје ће да бораве", истакао је Додик.

Предсједник Српске, Милорад Додик, поновио је да је за изградњу куће потребно 800.000 КМ и да је обезбијеђена пројектна документација. Нагласио је да је до овог тренутка већ обезбијеђено 700.000. КМ.

"Сви ви овдје вечерас сте показали хуманост и љубав, што показује да нисмо изгубили људскост и хуманост. Зато је ова ноћ велика. Било је важно да се окупимо, а ја сам овдје вечерас као и ви само човјек који жели да помогне", нагласио је он.

"Захвалан сам бројним људима који су дошли из Београда, Сарајева и са разних страна са једном истом жељом да помогнемо обољелој дјеци. Захвалан сам и људима из естраде који су дали свој допринос", закључио је Додик.

Истовремено, на Тргу Републике, Романа и Дадо Глишић своје суграђане су поздравили пјесмом "Принцеза".

Глумица Сека Саблић рекла је да је веома дирљиво када можете неком да помогнете и да се радо одазива оваквим позивима, а пјевачица Јелена Томашевић још једном је позвала на хуманост и стакла да је телефонски позив један од најбољих начина да се погне онима којима је то најпотребније.

 Предсједник Удружења "Срце за дјецу обољелу од рака у Федерацији БиХ" Лејла Камелић позвала је вечерас све нивое власти да слиједе примјер предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је овом удружењу донирао средства за изградњу "родитељске куће". Она је захвалила предсједнику Српске за донацију, која је изузетно значајна, додајући да за изградњу "родитељске куће" у кругу Педијатријске болнице Клиничког центра у Сарајеву недостаје још 600.000 КМ.

"Апелујем на све нивое власти да се поведу за овим свијетлим примјером, да га слиједе и да нам, такође, помогну у изградњи `родитељске куће`", рекла је Камелићева, која вечерас присуствује донаторској вечери у оквиру акције "С љубављу храбрим срцима" ради прикупљања средстава за изградњу "родитељске куће" у Бањалуци за дјецу обољелу од малигних болести.

 Срђан Ђоковић, отац најбољег српског тенисера Новака Ђоковића, изјавио је вечерас на донаторској вечери за изградњу "родитељске куће" у Бањалуци да је ова породица донирала један од Новакових рекета са којим је играо на претходним турнирима на којима је побјеђивао.


"Увек смо ту када треба помоћи, јер знамо како је бити неко ко нема средстава за нормалан живот, а нарочито деца која имају несрећно детињство", рекао је Срђан Ђоковић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је Министарство задужило Нови урбанистички завод да изради идејно рјешење, главни пројекат и урбанистичко-техничке услове за изградњу родитељске куће за дјецу обољелу од малигних болести.
"Нови урбанистички завод је самом израдом пројекта донирао више од 13.000 КМ организацији `Искра`. Тај пројекат је већ почео да се реализује", истакла је Голићева на донаторској вечери за изградњу родитељске куће.

На Тргу, на задовољство више хиљада гледалаца, наступа Владо Георгијев.

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да ниједно дијете које се лијечи од неке болести у Републици Српској не остаје ван образовног процеса.
"За најтеже случајеве, у случају изостанка у дужем временском периоду, постоје законске норме које омогућавају да се полаже разредни испит", рекао је Мутабџија на донаторској вечери за изградњу "родитељске куће" у Бањалуци.Он је истакао да просвјетни радници разумију проблеме све дјеце и да траже модалитете на који начин да пруже подршку.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности финансира лијечење дјеце обољеле од малигних болести, без обзира да ли се лијечење обавља у здравственим установама у Српској или ван ње.
"Упркос томе, трошкови родитеља су веома велики, јер сигурно један од родитеља, када дијете оболи, није у могућности да ради", рекао је Богданић.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да су искуства Србије у којој постоје "родитељске куће" веома позитивна и да веома помажу болесној дјеци која један одређен период бораве у Београду са својим родитељима.

Вања Удовичић, министар спорта Србије истакао је да смо показали и овој години, која је пуна елементарних непогода, да можемо бити хумани и да водимо рачуна једни о другима.

 

Јелена Томашевић својом "Кошавом" покренула је Трг Републике на пјесму али и на позивање броја 1458!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у 21.30 изјавио је да је прикупљена сума која је потребна за изградњу Родитељске куће и захвалио свима који су учествовали у овој акцији!

"Није ријеч само о материјалним средствима. Чињеница да смо заједно овдје са породицама које су у тешком стању важнија је од свега. Овдје су сви уједињени, различитих занимања, са различитих страна су дошли да будемо дио једне велике акције", рекао је Додик.Он је изразио захвалност свима који су се одазвали позиву да учествују на донаторској вечери, као и људима који позивају хуманитарни број 1458.

"Неки нису успјели да дођу, али су послали подршку и помогли материјално, а посебно помажу на начин да дају подршку оваквој акцији", истакао је Додик.

Он је изразио задовољство што вечерас присуствују и представници удружења родитеља дјеце обољелих од малихних болести из ФБиХ, који имају исте проблеме.

"Желимо да на овај начин будемо заједно, јер је то нешто што апсолутно не може да буде линија подјела на било којој основи, већ само може да буде линија окупљања око хуманих ствари", нагласио је Додик.Он је пожелио да у наредној години ниједно дијете не оболи од неке болести.

"Била је тешка година, имали смо поплаве и много других тешких ситуација, али овим вечерас показујемо да смо велики људи", рекла је премијерка Српске Жељка Цвијановић. "На овај начин вечерас желимо да допремо до оних којима је потребна `родитељска кућа`, која ће олакшати болесној дјеци и њиховим родитељима. Најтежа и највећа је брига и патња родитеља болесне дјеце. Потребно је да им се олакша ситуација, колико год је то могуће", нагласила је Цвијановићева.

Препуни Трг Републике одушевљено дочекао наступ Жељка Самарџића.

И за крај спектакуларног концерта који носи поруку хуманости, човјечности и љубави- Милиграм