latinica  ћирилица
25/12/2014 |  17:49 | Аутор: Агенције

Научници "створили" сперматозоиде и јајне ћелије

Научници с Кембриџа су успјели направе примитивне форме вјештачке сперме и јајних ћелија у научном достигнућу које би могло да у потпуности промијени борбу против стерилитета у будућности.

Тим истраживача је до раних фаза полних ћелија стигао узгајањем матичних ћелија у посебно контролисаним условима током недјељу дана, а затим су сличну технику примијенили на ћелијама коже одраслих људи, које су "претворили" у сперматозоиде и јајне ћелије.

Њихов успјех значи да би у будућности љекари у борби против стерлитета могли да синтетишу полне ћелије које имају исти генетски материјал као пацијенти.

Добијене ћелије имају потенцијал да се развију у зреле сперматозоиде и јајне ћелије, мада то још није изведено у лабораторијским условима.

Сљедећи корак је убацивање раних фаза полних ћелија у јајнике експерименталних мишева, што ће показати да ли сазријевање ћелија може да се очекује у организму пацијената.

Тим који предводи Азим Сурани покушао је са неколико различитих приступа прије него што је пронашао начин да у кратком року добије жељене резултате.

"Све се одвија невјероватно брзо. Сада можемо да прикупимо матичне ћелије и када их смјестимо у одговарајуће услове, добијамо примордијалне полне ћелије за пет до шест дана", рекао је Сурани.

Неколико тимова научника се бавило сличним истраживањем у претходних 15 година, али нико досад није постигао успјех са синтетисањем људских полних ћелија.

Иначе, британски закони забрањују коришћење вјештачких сперматозоида и јајних ћелија у терапији парова који имају проблем са стерилитетом.

Уколико дође до промјена, ово истраживање би многима омогућило да у процесу вјештачке оплодње користе сопствени генетски материјал.