latinica  ћирилица
26/12/2014 |  16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Ристичевић: Пријава против Вукчевића и Векарића

Марјан Ристичевић поднео кривичну пријаву против Вукчевића и Векарића због сумње, како је навео, да су износили службене тајне савјетницима у Амбасади САД.

Посланик Српске напредне странке  Марјан Ристичевић поднио је кривичну пријаву против више лица, међу којима су тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и његов замјеник Бурно Векарић због основане сумње да су, како је рекао, износили службене тајне савјетницима у Амабасади САД у Београду.

Ристичевић је новинарима у парламенту рекао да кривична пријава обухвата и заменика тужиоца за ратне злочине Драгана Станковића, вишег савјетника у тужилаштву Бисерку Живковић и секретара Бојана Лапчевића.

Постоји основана сумња да су 10. новембра 2010. године у просторијама тужилаштва на састанку са правницима амбасаде САД у Београду учинили доступним податке и документе који су се односили на поступање тужилаштва за ратне злочине у већем броју предмета, међу којима су били и они у преткривичном поступку, рекао је он.

Ристичевић тврди да су они тада обећали да ће у наредном периоду интензивирати доставу тих података.

Претходно је посланик СНС Милован Дрецун рекао новинарима да је прослиједио дисциплинску пријаву дисциплинском тужиоцу против Владимира Вукчевића и Бруна Векарића јер су од 2004. године до данас своју јавнотужилачку функцију “вршили незаконито и неправилно и тиме нарушили углед професије".

Он је потврдио да је група од десет посланика, међу којима је и он, поднијела кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал, против чланова Државног вијећа тужилаца који су 2009. године изабрали Бруна Векарића за замјеника јавног тужиоца Тужилаштва за ратне злочине, “иако није испуњавао законом предвиђене услове".

Пријава се, како је данас прецизирао, односи и на Снежану Маловић, тадашњу министарку правде, Слободана Радовановића, тадашњег в.д. републичког јавног тужиоца, и Бошка Ристића, предсједника скупштинског одбора за правосуђе.

Он је додао да од надлежних очекује да поступе по кривичним пријавама.