latinica  ћирилица
26/12/2014 |  16:54 | Аутор: Агенције

Матичњак: Ублажава напетост и депресију

Ова биљка побољшава памћење, регулише пробаву, јача и опоравља срце, дјелује антибактеријски и помаже зацјељивању рана.

 Матичњак (Мелисса оффициналис) је једна од ријетких биљака, која је истовремено љековита, мирисна, украсна, зачинска, ароматична, медоносна и индустријска. У јужној Европи и сјеверној Африци гаји се дуже од два миленијума. Расте у пчелињацима, двориштима, поред насеља, уз ограде и живице, по шумама. У парковима се гаји као украсна биљка, а у баштама као љековита и ароматична. Пчеле је напросто обожавају, због чега је и добила име матичњак, пишу Вечерње новости.

Цвета од јуна до септембра, препознатљива је по ситним бијелим, бјеличастожутим, плавичастим и блиједоружичастим цвјетићима као и мирису који  подсјећа на лимун, због чега је у народу зову "лимун трава".

Гранчице матичњака некада су стављане по поду да освјеже просторију, а Арапи су први ову биљку почели да користе у љековите сврхе, справљајући од ње чај против напетости и депресије. Са овом праксом се наставило и у средњем вијеку, а видари су је препоручивали против болова, метаболичких тегоба и несанице као и за бољи апетит и варење. У Француској је и данас матичњак биљка избора за уклањање умора и главобоље. Ради веће дјелотворности често се комбинује са валеријаном, камилицом и хмељом.

За лијек се сакупљају листови прије цвјетања, а цијела биљка док цвјета. Суши се брзо у хладу. Осушени матичњак треба чувати у тегли или платненим врећицама, никако у металним кутијама.

Најважнији састојак је етарско уље, а добија се дестилацијом са воденом паром саме биљке покошене у фази цвјетања. Етарско уље освјежава и поправља расположење, а због изузетно пријатног мириса користи се у фармацији, као и у индустрији парфема и козметике. Истраживања њемачких научника су показала да етарско уље дјелује на дио мозга који управља аутономним нервним системом, штитећи га на тај начин од негативних спољних утицаја. Због бројних позитивних карактеристика, посебно се препоручује трудницама против мучнине. Осим изузетно вриједног уља, садржи и фенолне киселине, флавоноиде, горке материје, танин.

Чај од матичњака помаже у превазилажењу стресних ситуација, против депресије, као и главобоља узрокованих нервозом или повраћањем на нервној бази, истичу поклоници алтернативне медицине. Дјелотворан је и код нередовних менструација изазваних стресом. Осим тога, побољшава памћење, призива лијепе мисли, регулише пробаву, јача и опоравља срце, дјелује антибактеријски и помаже зацјељивању рана. Такође, чисти крв, благо шири периферне крвне судове и снижава крвни притисак.

Напомена: особама које узимају седативе и лијекове за штитасту жлијезду не препоручује се употреба матичњака без претходне консултације са љекаром.

Краљица међу травама

Вриједност матичњака можда је најбоље описао француски травар Морис Месеж који каже: ""Melissa officinalis је краљица свих стимулативних трава. Неспретном љубавнику, немирној глави породице, женама оптерећеним проблемима, очајницима, свима које прати осјећај пораза у животу, савјетујем ову чаробну биљку, која обнавља организам, враћа снагу и радост живљења".

За постизање оваквог стања довољан је чај, који се спрема на крајње једноставан начин. Чајна кашичица осушеног матичњака прелије се са два децилитра кључале воде, поклопи и остави да одстоји пет минута. Након тога се проциједи и пије. Чај је, наравно, дјелотворан и за друге наведене здравствене тегобе.