latinica  ћирилица
27/12/2014 |  11:26 | Аутор: Независне

Црни чај за боље памћење

Црни чај као и зелени потиче од исте биљке која се зове "Camellia sinensis".
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Својства црног чаја која побољшавају памћење га чине изразито познатим и највише се конзумира (чини 20 одсто свих продатих чајева у Европи).

Највећи произвођачи црног чаја су Шри Ланка, Индија, Кина, Индонезија, Кенија и Непал.

Биљка "Camellia sinensis" расте само у топлим климама, али зато биљка може расти на висинама до 2.100 метара. Што је висина већа, већи је и квалитет чаја, тј. бољи укус.

Главна разлика између свих својстава (љековитости, укуса, изгледа, боје напитка...) зеленог и црног чаја јест поступак добијања црног чаја.

Код зелених чајева најважније је спријечити ферментацију, док је код црног најважније постићи ферментацију.

Иако сви сматрају да је зелени чај најљековитији и има највише добрих учинка по здравље, црни чај исто тако има јако пуно доказаних љековитих својстава.

Истраживања су доказала да црни чај смањује и знатно успорава развој рака.

Та својства овај напитак може захвалити богатству антиоксиданса.

Прави зналци чаја пију га и препоручују црни чаја без додатака. Ако вам се не свиђа укус црног чаја, препоручује се пијење чаја с додатком коцкице шећера или мало меда. Неки пију црни чај заједно с млијеком и заслађен. Конзумирањем чаја с тим додацима више пута на дан јако оптерећује наш пробавни систем.

Помаже памћењу
Доказано је да испијање црног чаја смањује ризик од можданог удара. Научници су спровели истраживања на више од 500 људи и доказали да флавоноиди у црном чају смањују производњу штетног холестерола, а с тиме изразито смањују опасност од можданог и срчаног удара. Такође, помаже код дијареје, побољшава дјеловање крвних жила, користи се код главобоље, побољшава менталне способности, памћење, учење, помаже код бубрежних каменаца, одржава будност. Откривено је и да црни чај смањује хормоне који узрокују стрес.

Богат кофеином
Зато што садржи највише кофеина од свих чајева, од два до четири одсто, многи користе црни чај као напитак којим се одричу овисности испијања кафе. Изразито добрим представником за то стоји чињеница да шоља кафе садржи између 150 - 200 мг кофеина, а шоља црног чаја садржи између 50 - 75 мг кофеина. Испијањем црног чаја умјесто кафе можете знатно смањити унос кофеина или на лакши начин престати с испијањем кафе.