latinica  ћирилица
01/01/2015 |  10:04 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд жели добре везе са Српском и стабилну БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу Срни пожелио је Републици Српској успјешан развој и што боље везе са Србијом, уз поруку да Београд жели стабилну БиХ.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Пред предстојећи Дан Републике Српске, Дачић истиче да жели што боље међусобне везе и да ситуација у цијелој БиХ буде стабилна.

Шеф српске дипломатије сматра да је веома важно да Србија и БиХ, о питању разграничења, буду практичне и да "једна другој не праве проблеме".

Дачић напомиње да је Србија један од гараната Дејтонског споразума и да је апсолутно заинтересована за стабилну БиХ, за равноправност народа и ентитета.

"Ми подржавамо европски пут и европске интеграције БиХ. Веома смо значајни партнери, и на политичком и на економском плану. То укључује добре односе са властима у Сарајеву, али и добре односе и специјалне везе са Републиком Српском", наводи Дачић.

Подсјећа да је Србија подржала иницијативу ЕУ, односно иницијативу Њемачке и Велике Британије, која се односи на давања додатног импулса БиХ да крене даље у процесу европских интеграција.

"Сматрам да је за цио регион битно да постоје добри односи, али и перспектива заједничког еворпског пута. Наравно, то значи и да се рјешавају нека преостала питања из наше прошлости, као што су питање утврђивања граничне линије, питања избјеглица и расељених лица...", наводи Дачић.

Подсјетивши да су Србија и БиХ заједнички корисници међународног програма за помоћ избјеглицама, Дачић наводи да ове двије земље треба додатно да изврше притисак на међународну заједницу да се прикупи што више донаторских средстава.

"Предвиђено је прикупљање око 500 милиона евра, а до сада је прикупљено око 300 милиона. Надам се да ћемо тако ријешити питања избјеглица, односно њиховог стамбеног збрињавања.

Тако ћемо покушати да сведемо њихов број на најмањи могући ниво, да их, ако то буде могуће, у наредних четири до пет година више не буде", поручио је Дачић у интервјуу Срни.

Шеф српске дипломатије сматра да се недовољно говори о ратним злочинима над Србима у бившој Југославији, зато што је намјерно направљена медијска слика да су Срби само починиоци ратних злочина, а не и жртве.

"Не треба дијелити ратне злочине на њихове и наше, него треба посветити пажњу сваком ратном злочину, укључујући и злочине против Срба", истиче Дачић и наводи да је питање ратних злочина универзално, без обзира ко су починиоци.

Дачић напомиње да Србија данас преузима предсједавање ОЕБС-ом и да ће он 15. јануара предсједавати првим званичним састанком Сталног савјета ОЕБС-а.

Најављује да ће, као предсједавајући, посјетити све земље у којима ова организација има мисије.

"Обићи ћу и мисију која се налази на дијелу Србије, односно на Косову. Намјеравамо да то буде један додатни импулс регионалном миру и безбједности", поручује Дачић.

Шеф српске дипломатије прецизира да ће на Косово ићи и као званичник ОЕБС-а и као званичник Србије, али да ће његова посјета бити "статусно неутрална".

Дачић наводи да је један од приоритета који је Србија поставила у свом предсједавању ОЕБС-ом - западни Балкан, што значи да ће радити на јачању регионалне стабилности.

Процјењује да ће то бити прилика да Србија покаже озбиљност, у смислу да је способна као држава да предсједава таквом организацијом и да помогне у европској безбједности.

"Намјеравамо да искористимо ту прилику и озбиљно смо се припремали за предсједавање - формирани су читави тимови дипломата који ће се тиме бавити", рекао је Дачић.

Наводећи да је већ обишао готово све важније свјетске метрополе и консултовао се са њиховим шефовима дипломатије, Дачић поручује да је за Србију важно да током предсједавања ОЕБС-ом буде "поштен и искрен преговарач и посредник између страна које се налазе у конфликту".

"Немамо намјеру да навијамо ни за кога, већ искључиво да помогнемо да дође до деескалације сукоба и конфликата тамо где их има", закључује Дачић у интревјуу Срни.