latinica  ћирилица
01/01/2015 |  11:20 | Аутор: Агенције

Србија од данас на челу ОЕБС-а

Србија је данас преузела једногодишње предсједавање Организацијом за европску безбиједност и сарадњу.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће 15. јануара бити одржана прва конференција Сталног савјета ОЕБС-а, која ће означити званичан почетак предсједавања Србије том организацијом.

Дачић је раније најавио да ће главни циљ српског предсједавања бити да ОЕБС буде мост између сукобљених страна у украјинској кризи.

Рекаоје да ће се Србија потрудити да буде кредибилан предсједавајући који ужива повјерење свих страна и који ће предузимати мјере и кораке у правцу деескалације сукоба и конфликата.

ОЕБС се бави контролом наоружања, изградњом повјерења, спречавањем конфликата, управљањем границама, борбом против тероризма и трговине људима, демократизацијом, добром управом, владавином права, људским правима, толеранцијом и недискриминацијом, слободом медија, те економским и еколошким питањима.

Организацију чини 57 држава чланица из Европе, Сјеверне Америке и централне Азије.

Све одлуке те организације доносе се консензусом и политичке су, али не и правно обавезујуће.

Предсједавање ОЕБС-ом траје годину дана, а формално, на мјесту предсједавајућег је министар спољних послова изабране државе.

Србија је на тој функцији наслиједила Швајцарску, с којом се заједнички кандидовала за два узастопна предсједавања, 2014. и 2015. године, што је први договор те врсте у историји организације.

У Бечу се једном недјељно одржавају састанци Сталног савјета, којим предсједава стални представник државе предсједавајућег.

Највише политичко тијело ОЕБС-а је Министарски савјет, који се састаје једном годишње, а наредни састанак планиран је у Београду, за 3. и 4. децембар.