latinica  ћирилица
02/01/2015 |  17:03 | Аутор: Пресс

Намирнице за чишћење јетре

Мим Бајм, докторица натуропата, с 25 година клиничког искуства и аутор бројних књига о љековитим својствима биљака, наводи које су природне намирнице, по њеном мишљењу, најпогодније за детоксикацију јетре.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Лимунов сок

Исциједите половину лимуна и сипајте сок у топлу воду - овај напитак и иначе је одличан начин да започнете дан, а поготово што има веома благотворно дејство на јетру. Препоручује се и онима који имају проблема с варењем.

Прокељ

Биљке из породице купусњача, попут купуса, броколија и прокеља, садрже глукозинолате - једињења која садрже сумпор, која штите јетру од бројних оштећења и побољшавају елиминацију токсина и вишка хормона.

Куркума

Овај зачин заслужан је за то што кари има жуту боју, а познат је по противупалном и антисептичном дејству на организам, укључујући јетру.

Вода

Уношење оптималне количине воде и биљних чајева побољшава снабдијевање јетре нутријентима, као и елиминацију отпадних продуката из ње. Недовољно уношење воде може узроковати стварање камена у жучној кеси које настаје као посљедица превелике концентрације жучи.

Чај од коријена маслачка


Већ дуже времена примјењује се код болести јетре, а кафа од коријена маслачка одлична је замјена за кафу.