latinica  ћирилица
03/01/2015 |  09:34 | Аутор: Глас Српске

Булатовић преварио град Бањалуку и Целекс за 563.000 КМ

Будимир Булатовић (44) ухапшен је због сумње да је преварио Градску управу Бањалука и предузеће "Целекс" за више од 563.000 марака.
Административна служба града Бања Лука - Фото: СРНА
Административна служба града Бања ЛукаФото: СРНА

У Центру јавне безбједности Бањалука рекли су, наводећи иницијале, да су 30. децембра од службеника Граничне полиције преузели Булатовића, који је ухапшен на међународном граничном прелазу Рача, а на основу њихове потраге.

- Против Булатовића jе 12. септембра поднесен  извјештај Окружном тужилаштву Бањалука због сумње да је починио кривична дјела пословна превара и фалсификовање исправа. Он је на тај начин оштетио Градску управу  Бањалука за 391.166 марака - рекли су у полицији.

Осим овог,  против Булатовића поднесен је извјештај и 18. октобра, због сумње да је на исти начин оштетио и предузеће "Целекс" за 172.113 марака.

Будимир Булатовић се у периоду од септембра 2007. до априла 2009. године представљао као координатор Европске експертске групе (ЕЕГ), а осим "Целекса" преварио је још неколико предузећа. На сличан начин оштећено је и предузеће "Интеграл инжињеринг".

- ЕЕГ је са градом Бањалука потписао уговор о сарадњи, односно да ће помоћи у вези са конкурисањем код европских фондова  за четири пројекта, укупне вриједности 19 милиона евра, а према уговору град је требало да Булатовићу исплати укупно 760.000 евра, међутим уплатио је 200.000 евра преко јавног предузећа "Деп-от" - појаснио је извор близак истрази.

У предузећу "Целекс" су раније испричали да су са Булатовићем склопили уговор о учешћу у гранту од  800.000 евра, које ће дати Европска комисија путем ЕЕГ-а. За ту услугу њему је требало да буде исплаћено од 10 до 12 одсто реализованих средстава.

- Ништа нам није било сумњиво када смо ишли у Београд на разговор са њим. Врло брзо смо прибавили сву потребну документацију, али је Булатовић захтијевао да у року од три дана морамо да уплатимо 12 одсто укупне суме (88.000 евра), да бисмо добили средства из гранта. За сваки случај , тражили смо испитивање поменутог пројекта и начин координације Булатовића, али су нам у Европској комисији у Бриселу рекли да ће провјере трајати око мјесец и по. Послије скоро 50 дана су нам одговорили да такви службеници код њих не постоје - испричали су у предузећу "Целекс".

У међувремену "Целекс" је исплатио новац Булатовићу, јер су се у управи бањалучког предузећа бојали да ће испасти из пројекта.

Када су из бањалучке фирме почели да инсистирају на томе да им осумњичени за пословну превару исплати договорену суму, Булатовић је почео да избјегава контакте, а послије неког времена више им се није јављао на телефон. Потом је цијели случај пријављен полицији.

Према њиховим ријечима, када је Булатовић долазио у Бањалуку, то је био помпезан долазак у скупоцјеним возилима и под пратњом полиције, а са њим је долазио и бивши предсједник Црне Горе,  Момир Булатовић.

Према незваничним информацијама, сумња се да је Булатовић на овај начин преварио неколико предузећа у РС за више од милион марака, као и неколико предузећа у Србији.