latinica  ћирилица
03/01/2015 |  21:51 | Аутор: vecernjenovosti

Зашто је зими боље вјежбати напољу?

Тијело зими мора да троши више енергије да би се загријало, па ће вам трчање напољу добро доћи да потрошите вишак.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Ниске температуре, киша и снијег подстичу нас да се умотамо у ћебе и не излазимо из топлог дома без пријеке потребе, али зима је идеална за вјежбање - и то напољу. Осим добре воље, потребно је да понесете флашицу воде и обучете се слојевито. Било да трчите, скијате или само брзо ходате, предности рекреирања ван теретане су вишеструке:

Сагорећете више калорија: тијело зими мора да троши више енергије да би се загријало, па ће вам трчање напољу добро доћи да потрошите вишак. Не заборавите да пијете воду јер, иако се мање знојите, важно је да тијело остане хидрирано.

Ојачаћете срце: хладноћа сужава периферне крвне судове и срце тада ради под већим оптерећењем, што је проблем за оне који већ имају неко обољење. Али, ако сте здрави, вјежбајте напољу и срце ће бити још снажније.

Добићете дозу витамина Д: Иако је хладно, сунчеви зраци снабдјеће вас витамином неопходним за здраву косу, кожу и нокте. Ставите крему са заштитним фактором и препустите се чарима сунца.

Бићете срећнији: Познато је да су људи који редовно вјежбају задовољнији од неактивних, а тренирање на прохладном, свјежем ваздуху ће вам убризгати додатну ињекцију оптимизма. Пошто тијело јаче ради како би одржало топлоту, лучи се ендорфин, хормон заслужан за срећу, што ће вам обезбиједити довољну количину енергије за читав дан.