latinica  ћирилица
05/01/2015 |  20:48 | Аутор: РТРС

Додик и Иванић супроставили мишљења о изјави Предсједништва

Заједничка изјава Предсједништва БиХ о реформама и опредијељености политичких лидера у оквиру процеса приступања ЕУ супроставила је мишљења предсједника РС Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића. Предсједник Српске каже да је Предсједништво овај документ сачинило без косултација с институцијама Републике Српске.

Без консулатација с институцијама Репубике Српске Предсједништво БиХ је сачинило документ о реформама и понудило га предсједницима политичких странака. Ту изјаву би до половине мјесеца требало да усагласе и потпишу лидери 12 политичких странака. Након тога, документ би био упућен Парламенту БиХ на потврђивање. Предсједник Српске већ се изјаснио да такав садржај изјаве неће потписати, јер је Предсједништво проширило листу обавеза које Европа и не тражи.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да се у понуђеној изјави траже опсежне економске реформе и да нико не зна шта то заправо значи. Додик наводи да та изјава није обавезујућа и да ће бити дио консензуса, али неће бити дио подршке Предсједништву.

Предсједнику РС и СНСД-а Милораду Додику не одговара нормализација односа у БиХ, одговарају у ПДП-у. Ова странка и њен предсједник Младен Иванић ће наставити да воде јасну политику чувања позиције Српске, њеног економског јачања и борбе против корупције, наводи се у саопштењу.

"Напади предсједника РС и СНСД-а Милорада Додика на заједничку изјаву чланова Предсјеништва БиХ показују да Додик жели да РС води у изолацију и у некакве азијатске интеграције о којима у задње вријеме говори", наводи се у саопштењу ПДП-а.

Несугласице Додика и Иванића за правног експерта Витомира Поповића су збуњујуће. Документ Предсједништва, каже, није прочитао, али оно што је видио у појединим медијима, упозорава, опомиње. Национални интереси, оцјењује, морају бити испред Европе.

"Сигурно је да Предсједништво не може преузети ингиренције које му не припадају у складу с чланом 5 Устава, што значи да Иванић или било ко умјесто њега не може предузети било какаву активност, а да се претходно не обави консултације с РС", каже Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци.

Улогу консултаната с Републиком Српском преузео је хрватски члан Предсједништва и лидер ХДЗ-а Драган Човић. Има ли замјене теза, и кога су грађани Срспске бирали?

"По том принципу ће изгледа, Драган Човић бити више члан Предсједништва из РС него Младен Иванић", истиче Додик.

Додик је поновио да та изјава није обавезујућа. Биће, каже, дио консензуса, али неће бити дио подршке Предсједништву. Упозорава да без консензуса Српске, Парламент БиХ не може одлучивати у њено име. То је, истиче, наше право и Српска га не немјерава мијењати.