latinica  ћирилица
06/01/2015 |  18:31 | Аутор: РТС

Бадње вече у Србији

Вјерници у Србији обиљежавају Бадње вече. Поглавар Српске православне цркве Иринеј предводио је вечерас освешћење и паљење бадњака на испред Храма Светог Саве у Београду.
Паљење бадњака испред Храма Светог Саве - Фото: ТАНЈУГ
Паљење бадњака испред Храма Светог СавеФото: ТАНЈУГ

Православни вјерници у Србији обиљежавају Бадње вече традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснихи хришћански празник Божић.

Паљењу бадњака испред Храма Светог Саве присуствовао је велики број грађана, а патријарх који служи вечерње у Храму поручио је том приликом да је бадњак симбол великог празника рођења Исуса Христа.

- Сретан Бадњи дан и Бадње вече у коме полажемо наше древне симболе - бадњак као симбол великог празника рођења Исуса Христа - поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је рекао да је уношење и паљење бадњака један од обичаја српског народа, а да се многи питају од чега је он изворно потекао.

- То је обичај наслијеђен из древних времена, када су наши преци припадали другој религији. Они су као симбол своје вјере имали бадњак - рекао је патријарх.

Истакао је да је бадњак по својим својствима развија велику топлоту и свјетлост и да је то узет као симбол Христа који нас надахњује пламеном љубави и свјетлошћу истине.

Према његовим ријечима, тако је бадњак симбол љубави и свјетлости, диван и добар симбол заједништва и јединства и породичног живота.