latinica  ћирилица
08/01/2015 |  18:16 | Аутор: Агенције

Откривен антибиотик који убија и супербактерије

Научници су открили нову врсту антибиотика који може да убије широк спектар опасних и резистентних бактерија, први у посљедњих 30 година, пише LiveScience.

У лабораторијским експериментима, бактерије нису развиле отпорност према новом лијеку, названом тиксобактин (teixobactin)  и врло је могуће да ће им бити потребно неколико деценија да постану отпорне.

"Тиксобактин је лијек који обећава. Врло је ефектан против резистентних патогена у неколико случајева инфекције код животиња", написали су истраживачи у свом извјештају.

Проблем бактерија које су отпорне на антибиотике је озбиљна животна пријетња и проналазак нових антибиотика је веома тежак посао.

Постојеће методе за изолацију супстанци из бактеријске културе обично изолују само антибиотике који су већ у употреби, наводи се у студији.

Међутим, у овом случају истраживачи су развили свјеже методе за проналазак антибиотика. Они су проучавали 10.000 ланаца бактерија које живе у тлу и узгајали су их у природном окружењу.

Потом су изоловали супстанце које су направиле бактерије и тестирали их на бактеријама које изазивају болести.

Новооткривени антибиотик тиксобактин (teixobactin) је био једна од супстанци. У експерименту на мишевима, истраживачи су показали да овај антибиотик лијечи животиње инфициране бактеријама попут Mycobacterium tuberculosis, која изазива туберкулозу, Staphylococcus aureus,  која инфицира кожу, али и остала ткива људи. Неки сојеви ових бактерија су већ резистентни на многе антибиотике, што отежава лијечење људи.

"Иако је још рана фаза истраживања, откриће потенцијално нове врсте антибиотика је добра вијест. Развој нових антибиотика је стагнирао у посљедњим деценијама, док је отпорност на постојеће антибиотике постала озбиљна пријетња људском здрављу", рекао је др Ричард Сибрук са Wellcome Trusta  у Великој Британији, који није био дио истраживачке екипе.

Тиксобактин ((teixobactin)  убија бактерије тако што се везује за велике молекуле у ћелијском зиду, што узрокује пуцање зида, тврди студија. Већина других антибиотика циља на протеине у бактеријама, а потом та бактерија постане отпорна када гени протеина мутирају.

Циљањем на велике молекуле, бактерији се отежава посао мутације и резистенције.

Још један антибиотик, ванкомицин, користи механизам сличан овом антибиотику, и било је потребно 30 година да бактерије постану отпорне на овај антибиотик.

Истраживачи су објавили 7. јануара у журналу "Натуре" овај рад, који је још у раној фази и још се не зна да ли ће антибиотик бити тако ефекан у лијечењу људи.