latinica  ћирилица
09/01/2015 |  07:58 | Аутор: РТРС

Дан и крсна слава Републике Српске (ФОТО)

Република Српска слави 23 године постојања. Обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почело је светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју је служио патријарх српски Иринеј.

17:07 У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци завршен је пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана.

фото: РТРС

фото: РТРС

Пријему су присуствовали представници власти Српске, представници Српске у институцијама БиХ, представници политичког, јавног и културног живота Српске, Његова светост патријарх српски Иринеј, представници Владе Србије, те српских организација из окружења.

16:16 Пријем за делегацију са Косова и Метохије предвођену директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем

13:05 Интонирањем химне Републике Српске "Моја Република" почела је свечана академија поводом Дана Републике.

Свечаној академији присуствују предсједник Српске Милорад Додик, предсједник НС РС Недељко Чубриловић, премијерка Жељка Цвијановић, посланици у Народној скупштини и министри у Влади Српске, те Његова светост патријарх српски Иринеј.

Академији присуствују и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и члан Предсједништва Драган Човић, потпредсједник Представничког дома ПС БиХ Младен Босић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, међународних институција, дипломатског кора у БиХ, те званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ.

12:39 Пренос свечане академије поводом Дана Републике Српске од 13 часова можете пратити на програму РТРС-а или на овом линку

12:09 Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је да ће Срби као народ опстати само на темељима својих светих предака, те вјечних и непролазних вриједности и истакао да нема веће снаге од истине и да се истина не може побиједити јер је сам Бог истина.

фото: РТРС

Патријарх Иринеј подсјетио је да Српска слави као свој дан Светог архиђакона Стефана који није пострадао узалудно, већ свједочећи истину. Он је благословио народ и  Српску, истичући да је важно што се Срби, као светосавски народ, окупљају у својим светињама.

12:01 За 13 часова заказана је свечана академија у Банском двору чији пренос можете пратити на РТРС, а у 15 часова почиње свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

11:55 Вијенац на споменик 12 бањалучких беба, положила је делегација с Косова и Метохије, предвођена директором Канцеларије Владе Србије Марком Ђурићем.

Ђурић је изјавио је да су Дан и крсна слава Српске празник и у срцима Срба у Србији, али и у јужној српској покрајини.  Рекао је да се на овај празник треба присјетити дуге борбе за стварање Српске, али и потребе за солидарношћу са Србима са Космета у тешким данима и годинама кроз које пролазе.

09:15 Патријарха Иринеја испред Храма дочекао велики број грађана.

---------------------------------------------------------------------------------------

Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 квадратних метара, а према подацима задњег пописа из 2013. године има 1.326.991. становника.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдало је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ.

Народна скупштина Републике Српске није престајала с радом ни у току ратних сукоба.

Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

Основне привредене гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зелегору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен... с огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних ријека попут: Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.

ВИДЕО - Свечана академија поводом Дана Републике и крсне славе Републике Српске: