latinica  ћирилица
09/01/2015 |  11:40 | Аутор: vecernjenovosti

Це-витамин - Наш најбољи чувар здравља

Успорава старење, поспјешује зарастање рана, побољшава функције нервног и ендокриног система, чува срце и крвне судове, спречава појаву тумора...

У борби против зимских инфекција, Це-витамин је један од најбољих савезника. Осим што обезбјеђује правилно функционисање имуног система, захваљујући јаком антиоксидативном дејству спречава стварање штетних слободних радикала, успорава старење, поспјешује зарастање рана, побољшава функције нервног и ендокриног система, чува срце и крвне судове, олакшава апсорпцију гвожђа и калцијума, спречава појаву тумора.

Хроничан умор, крварење десни, губитак апетита, проблеми с варењем, смањена отпорност на инфекције, дехидрираност коже и болови у зглобовима, главни су симптоми који указују на недостатак Це-витамина. А да бисмо задовољили дневне потребе за овим моћним антиоксидансом, које се, у зависности од старосног доба крећу између 40 мг и 120 мг, неопходно је да јеловник обогатимо воћем и поврћем.

Највише Це-витамина има у агрумима, кивију, јагодама, рибизлама, паприкама, броколију, зеленом лиснатом поврћу и першуну.