latinica  ћирилица
09/01/2015 |  14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Тестови на људима вакцине против еболе

Амерички фармацеутски гигант "Џонсон и Џонсон" објавио је почетак првих испитивања на људима своје потенцијалне вакцине против хеморагичне грознице праћене крварењем - еболе.
Вакцина против еболе - Фото: REUTERS
Вакцина против еболеФото: REUTERS

Ебола је прошле године усмртила више од 8.100 људи у Африци.
Први добровољци су добили прву дозу вакцине, навео је "Џонсон и Џонсон" у саопштењу.

Истраживања прве фазе (од укупно три стадијума тестирања која мора да прође сваки лијек прије комерцијализације) спроводи група ОВГ при британском универзитету Оксфорд.

Америчка групација, која је једна од најнапреднијих у борби против еболе, објавила је крајем октобра да је издвојила до 200 милиона долара ради убрзања производње вакцине.

Испитивања прве фазе спроводе се на веома ограниченом броју људи (72 добровољца) и служе, прије свега, за то да се провјери да ли је вакцина безбједна и да ли је људски организам добро подноси.

"Џонсон и Џонсон", међутим, не намјерава да се ту заустави и планира да брже реагује, јер се нада да ће од априла спровести истраживања на много већем броју пацијената.

Фармацеутска компанија је већ произвела више од четири стотине хиљада доза вакцине и планира производњу укупно два милиона доза до краја године.

Групација је саопштила да ће, уколико буде неопходно, моћи да повећа своју производњу на пет милиона доза у року од 12 до 18 мјесеци.