latinica  ћирилица
09/01/2015 |  17:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Окончане талачке кризе у Француској, седморо мртвих (ВИДЕО)

Четири таоца су погинула, а најмање четири су теже рањена у талачкој кризи у супермаркету у Паризу, док су француски специјалци ликивидирали отмичара.
Париз - ослобођени таоци - Фото: AP
Париз - ослобођени таоциФото: AP

У нападу на кошер-супермаркет убијен је Амеди Кулибали /32/, који се сумњичи и за јучерашњи напад на припадницу француских полицијских снага у јужном предграђу Париза Монруж, а који је данас тражио од француских снага да се уздрже од напада на штампарију у којој су браћа Куаши држала таоца.

Француској телевизији, Кулибали је рекао да је члан Исламске државе, јавља Раша тудеј.

Си-ен-ен јавља да је жена терориста Хајат Бумедијен, која је заједно са Кулибалијем држала таоце у јеврејској радњи, побјегла.

Полиција је прецизирала да је у супермаркету било између 15 и 20 талаца, али за сада није потврђен тачан број.

Готово истовремено француске снаге извеле су напад у штампарију, у којој су браћа Куаши од јутрос држала једног таоца. Специјалци су убили отмичаре, док је талац ослобођен.

АФП јавља да је један од нападача на редакцију Шарли ебдоа рекао за француску ТВ да га је послала и финансирала Ал Каида.

У међувремену су француски медији објавили да је наоружани нападач отео је два радника јувелирнице у Монпељеу. Полиција је блокирала подручје око јувелирнице. Касније је саопштено да тај инцидент није повезан са догађајима у Паризу. Ријеч је о пљачки.

Браћа Куаши нису знала да имају таоца у штампарији

Браћа Саид и Шериф Куаши, осумњичени за напад на француски сатирични часопис "Шарли ебдо", које су француске снаге убиле у штампарији у Дамартен-ан-Гоелу, изгледа да нису знала да имају таоца.

"Фигаро" преноси да се мушкарац за кога се вјеровало да је њихов талац и који је жив и здрав спасен из штампарије након акције француских снага, скривао у једној од просторија предузећа откако су браћа Куаши јутрос заузела ту зграду.

Новинар "Фигароа" са лица мјеста јавља да нападачи нису знали да се Лилијан (27) скрива у том објекту.

Лилијанова породица је узалудно покушавала да са њим ступи у контакт између 9 и 11 сати, а његов отац је на крају добио СМС поруку са текстом: "Кријем се на првом спрату. Мислим да су све побили. Јавите полицији."