latinica  ћирилица
10/01/2015 |  10:55 | Аутор: Б92

Нема лијека за сломљено срце

Синдром сломљеног срца није само фраза из љубавних романа, већ медицински проблем стручног назива Такоцубо стресна кардиомиопатија (ТСМ).

Сматра се да ТСМ настаје због наглог лучења адреналина у стресним ситуацијама, а научници кажу да за разлику од онога што се дешава у љубавним романима, вријеме не може да излијечи све.

Тим истраживача са Универзитета у Абердину четири године је проучавао синдром и установио да, упркос ономе што се раније сматрало, засада нема лијека за "сломљено срце".

ТСМ је први пут описан у Јапану 1990. године као стање које настаје након доживљеног стреса у тешким, екстремним животним ситуацијама, као што су губитак члана породице, најближих особа или болног раскида.

Људи који пате од ТСМ имају симптоме као што су јаки болови у грудима слични онима који претходе срчаном нападу, брже се умарају и не подносе добро физичку активност.

Научни тим је четири године пратио групу "људи сломљеног срца" користећи софистицираније методе и апарате за дијагностику установио је срчане аномалије, које раније нису повезиване са овим синдромом.

"Установили смо да је знатно опала способност срца да створи довољно енергије за пумпање крви",  наводи се у студију.

Тим је установио да код многих пацијената нема напретка, без обзира на проток времена, као и да раније преписиване терапије не дају жељене резултате.

Потребно је још детаљног истраживање узрока ТСМ-а , како би се могло приступити проналаску лијека за "сломљено срце".