latinica  ћирилица
12/01/2015 |  08:07 | Аутор: СРНА

Колинда Грабар Китаровић предсједница Хрватске (ВИДЕО)

Кандидат ХДЗ-а Колинда Грабар-Китаровић нови је предсједник Хрватске, пошто је с мање од 19.000 гласова разлике побиједила предсједника у одласку, кандидата СДП-а Иву Јосиповића на досад најнеизвјеснијим предсједничким изборима у Хрватској.

Китаровићева је јуче у другом кругу избора, према незваничним резултатима објављеним у поноћ, освојила 50,43 одсто или 1.101.018 гласова, док је Јосиповић остао на 49,57 одсто или 1.082.158 освојених гласова, преносе хрватски медији.

Други круг обиљежио је велики одзив бирача у Хрватској, али и у иностранству, гдје се на неким бирачким мјестима на гласање чекало сатима.

Према подацима Државне изборне комисије, у другом кругу гласало је 58,91 одсто, односно 2,24 милиона бирача, што је око 450.000 више него у првом кругу.

Китаровићева је синоћ обећала да ће "од прве секунде почети да ради за Хрватску", да неће престати да ради и да неће престати да буде међу народом.

"Идемо даље заједно без подјела, идемо као уједињена Хрватска, бићемо снажнији, бићемо самопоузданији. Хрватска може боље. Хрватски народ то заслужује", рекла је Китаровићева.

Она је додала да ће у потпуности примијенити свој програм за Хрватску од привредног развоја до социјалне стабилности, достојног живота, до лица с инвалидитетом и ратних ветерана.

Досадашњи предсједник Иво Јосиповић честито је Китаровићевој побједу. "Имали смо напорну кампању, сучељавања и међустобно опонирање - разлика је мала, али то је суштина демократије", поручио је Јосиповић у обраћању у свом изборном штабу.