latinica  ћирилица
12/01/2015 |  09:16 | Аутор: РТРС

Титов "крајслер" задесила судбина СФРЈ (ВИДЕО)

У колекцији 290 аутомобила које је посједовао Јосип Броз Тито, нашао се и луксузни "крајслер њујоркер", поклон америчког предсједника Џона Кенедија. Он, међутим, није у музеју, нити је дио нечије приватне колекције. Остављен је на њиви у селу Штрпци, надомак Прњавора.
Титовог „крајслера“ задесила судбина СФРЈ - Фото: РТРС
Титовог „крајслера“ задесила судбина СФРЈФото: РТРС

Као и Југославија, и Титов "крајслер" је послије његове смрти – пропао. Поклон америчког предсједника из шездесетих година, био је власништво Гарде, која га је послије Титове смрти продала.

Купац Милорад Максић довезао је аутомобил у Дрвар, а током рата у БиХ пребачен је у Прњавор. Рекао је да ће аутомобил ту оставити два мјесеца, а он стоји већ 17 година, без папира и било каквог контакта с власником.

"То је отишло с њим у Словенију, ујак је у Словенији, контакт немамо. Значи све те радње око продаје не могу да обавим без сагласности свог ујака", каже власников рођак Јеленко Марић.

Због тога је лимузина из Детроита годинама на ливади у Штрпцима. Осим „мерцедесовог“ мотора, који је уградио власник, све остало је непознаница за мјештане.

"Навикли људи на тадашње 'голфове', 'ладе' и 'фијате', међутим, кад се ово возило појавило, још у мраку, сви су бурно реаговали. Неки су чак помислили да је тенк, јер је у међувремену отпао ауспух, па је возило тутњало Прњавором", објашњава Јеленко.

Главнина Титове колекције возила 1986. године отишла је у Технички музеј у Словенији, нешто је у приватном власништву, а посљедња понуда за овај аутомобил била је 100.000 евра. Мјештани кажу да би Американци за Кенедијев аутомобил можда дали и више.