latinica  ћирилица
12/01/2015 |  16:09 | Аутор: Б92

Витамин Е помаже лијечењу упале плућа код старијих

Упала плућа је најчешће посљедица инфекције пнеумококом, односно бактеријом Стреуптококус пнеумониа (Streptococcus pneumoniae), а у одбрани су најбитнији неутрофили - врста бијелих крвних ћелија.

Обзиром на процес старења често прати и слабљење функције неутрофила, особе старије од 65 година су под већим ризиком од компликација упале плућа.

Зато су, кажу стручњаци, коришћени старији мишеви који су четири седмице прије излагања пнеумококи, били подијељени у двије групе које су добијале двије различите дозе витамина Е.

Контролна група добијала је препоручену дозу, док је експериментална добијала већу дозу витамина Е.

Резултати су показали да су, у поређењу са контролном групом, мишеви који су добијали већу дозу витамина Е, након два дана од инфекције пнеумококом имали чак хиљаду пута мањи број бактерија, и два пута мањи број неутрофила.

То је резултирало знатно мањим оштећењем плућног ткива па је примјећено да се експериментална група са инфекцијом носила попут младих мишева.

Аутори истраживања су закључили да резултати имају потенцијални клинички значај  и да би улога додатка витамина Е у борби против упале плућа код старијих требало подробније испитати и код људи.