latinica  ћирилица
12/01/2015 |  18:26 | Аутор: Агенције

Тест крви помаже у остављању цигарета

Тест крви могао би да помогне људима да одаберу најбољу стратегију за остављање цигарета, кажу научници.
Сведите пушење на минимум - Фото: илустрација
Сведите пушење на минимумФото: илустрација

Студије показују да чак 60 одсто људи који покушавају да оставе дуван поново пропуше у првој недјељи од доношења одлуке.

Међутим, истраживачи сматрају да им анализа брзине разлагања никотина може помоћи у томе да се заувијек ослободе ове штетне навике.

Никотин је једна од супстанци које изазивају најснажнију зависност. Особе које пуше жуде за дозама никотина врло брзо пошто попуше посљедњу цигарету, што их саботира у покушајима да оставе дуван.

Међутим, различити људи разлажу никотин на различите начине.

Неки научници сматрају да особе које га разлажу брже можда више чезну за цигаретама и теже се одлучују да оставе пушење. Истраживачи с Универзитета у Пенсилванији пратили су 1.240 особа које су биле на различитим програмима одвикавања од пушења.

Они су узели узорке крви свих учесника истраживања, како би видјели којом брзином разлажу никотин. Затим су подијељени у три групе од којих је свака добила другу врсту помоћног средства за остављање цигарета: никотински фластер, лијек варениклин или плацебо пилулу.

Научници су открили да особе које разлажу никотин нормалном брзином лакше остављају цигарете уз помоћ лијекова, него уз помоћ никотинских фластера.

Иако су волонтери који су разлагали никотин спорије били подједнако успјешни у остављању цигарета, без обзира на то које средство су користили, они су имали много више нежељених посљедица употреба лијека.

- Ако ови тестови уђу у употребу, људи ће можда имати боље шансе за остављање цигарета - каже професор Керин Лерман, која је учествовала у истраживању.

Тестови крви који провјеравају брзину разлагања никотина тренутно се користе у истраживањима, али стручњаци кажу да би могли да се прилагоде широј употреби.